Сьогодні, 30 жовтня, сільські, селищні і міські територіальні виборчі комісії на підставі складених ними протоколів про результати виборів сільського, селищного, міського голови мають прийняти рішення про обрання відповідних голів або про проведення повторного голосування чи визнання виборів такими, що не відбулися. До 4 листопада обласні, районні, міські і районні у місті ТВК зобов’язані встановити результати виборів депутатів у багатомандатному виборчому окрузі.

ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ, ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ, ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСТЬ, ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ,  ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ, ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ,  ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСТЬ, КИЇВ, КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬКІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСТЬ, ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ, ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСТЬМИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ, ОДЕСЬКА ОБЛАСТЬ, ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСТЬ,  РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬСУМСЬКА ОБЛАСТЬ, ТЕРНОПІЛЬСКА ОБЛАСТЬ, ХАРКІВСЬКА ОБЛАСТЬ,  ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ, ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬЧЕРКАСЬКА ОБЛАСТЬ, ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСТЬ, ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

ОПОРА продовжує уважно відслідковувати перебіг прийому виборчої документації і встановлення підсумків голосування на рівні обласних, районних та міських (міст обласного значення) виборчих комісій.

Станом на 29 жовтня процес прийому та перевірки виборчої документації територіальними виборчими комісіями відбувається відповідно до визначених законом процедур і термінів. Однак наявність окремих технічних помилок, які допускали члени дільничних виборчих комісій на етапі складання і транспортування виборчої документації, суттєво сповільнили та ускладнили процес встановлення підсумків голосування у виборчих округах.

Основними проблемами, які фіксують спостерігачі ОПОРИ на цьому етапі, є помилки в протоколах дільничних виборчих комісій, зокрема розходження в цифрах (логічні помилки), незаповнені розділи протоколу, недопустимі виправлення, некоректне визначення відсоткових даних (неправильне заокруглення чисел).

Через неналежне оформлення або неналежне пакування виборчої документації дільничними виборчими комісіями ТВК неодноразово відправляла протоколи на уточнення. У разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами дільничної комісії територіальна комісія приймала рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій виборчій дільниці. Існуюча багаторівнева система виборів та визначений законом порядок встановлення підсумків голосування призвели до того, що перерахунок на одній з дільниць спричиняє затримку в межах всього округу.

Дається взнаки відсутність програмного забезпечення, яке б дозволяло автоматично опрацьовувати результати голосування, тобто визначати кількість мандатів та прізвища кандидатів у депутати, які здобули мандат. Це здійснюється територіальними виборчими комісіями у ручному режимі. Разом з тим, поширеною є практика, коли районні та міські комісії надсилають завчасно свої протоколи в обласну ТВК в електронній формі до моменту передачі оригіналів документів. Лише отримавши підтвердження від обласної ТВК про коректність оформлення і заповнення документів, відповідні ТВК доставляють в комісію оригінали протоколів.

ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ

Встановлення підсумків голосування у Вінницькій області ще триває на усіх міських та районних ТВК. Основною проблемою досить довгого підрахунку голосів є повернення ДВК для уточнення протоколів через технічні помилки у протоколах (неправильно написані цифри, відсутній підпис голови або секретаря тощо).

Процес прийому виборчих документів Вінницькою обласною ТВК відбувається повільно. Із 10 виборчих округів прийняли протоколи лише з одного округу, всі інші відправили на уточнення. Основною проблемою є технічні помилки у заповнених протоколах.

Процес прийому виборчої документації на Вінницькій міській ТВК відбувається швидко та згідно з графіком. Єдиною причиною затримки прийому документації є некомпетентність членів ДВК. Так, наприклад, 27 жовтня міська ТВК відправила на уточнення 13 ДВК, які поверталися з уточненими протоколами 28 жовтня. Міська ТВК повністю завершила прийом протоколів від ДВК про підрахунок голосів з виборів депутатів до обласної ради. Однак не встановила підсумки голосування в межах свого ТВО  у зв'язку з необхідністю додаткового часу для обробки даних протоколів. Основними проблемами на цьому етапі є відсутність актів розбіжностей, допущення технічних і граматичних помилок в протоколах членами ДВК. ТВК прийняла всі протоколи від 158 ДВК. Районних в місті ТВК немає. Також проблемами були не відповідність пакування документації та виправлення в бланках протоколів. 

На районних ТВК та ТВК у містах обласного значення процес приймання виборчих документів відбувається практично однаково повільно. Наприклад, у Липовецькій, Гайсинській, Ямпільській, Калинівській районних ТВК на уточнення повернуто по 1-2 ДВК, які мають технічні помилки в протоколах. На більшості ТВК Вінницької області на ніч оголошується технічна перерва, а продовжується робота вранці, тому ще й це є причиною тривалого прийняття протоколів.

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ

Усі районні та міські ТВК прийняли протоколи про підрахунок голосів виборців на ВД та про підсумки голосування з виборів депутатів районних рад. В області триває процес встановлення підсумків голосування з виборів депутатів обласної ради. Станом на 28 жовтня лише 9 районних ТВК здали протоколи про підсумки голосування і приступили до встановлення результатів голосування з виборів депутатів районних рад. З міських (міст обласного значення) ТВК протоколи про підсумки голосування з виборів депутатів обласної ради привозили в обласну комісію лише Ковельська міська виборча комісія, однак в протоколах про підсумки голосування в кількох округах було виявлено неточності, тому комісію зобов’язали внести зміни до встановлених підсумків.

Із 20 районних, міських (міст обласного значення) ТВК підсумки голосування з виборів депутатів обласної ради встановили 19 ТВК, однак обласною ТВК прийнято 29 (45%) протоколів із 64. Станом на 24 годину 28 жовтня 2015 року 12 ТВК привезли свої протоколи в обласну ТВК, з них 5 територіальних виборчих комісій обласна ТВК зобов’язала внести зміни до встановлених підсумків голосування виборців по 8 округах.

26 жовтня протоколи про підсумки голосування в обласну ТВК привезла лише Луцька районна виборча комісія, однак обласна ТВК зобов’язала її внести зміни до встановлених підсумків голосування виборців по 2 округах. 27 жовтня до обласної ТВК Луцька районна виборча комісія привезла уточнені протоколи про підсумки голосування, також протоколи про підсумки голосування привезли Іваничівська та Локачинська районні ВК, однак протоколи цих комісій були повернуті на уточнення. 28 жовтня обласна ВК прийняла протоколи про підсумки голосування від 8 районних виборчих комісій: Іваничівської, Старовижівської, Турійської, Любешівської, Ратнівської, Ковельської, Ківерцівської, Рожищенської. Окрім того, було прийнято по 2 протоколи про підсумки голосування Ковельської міської та Любомльської районної виборчих комісій. Протоколи по 2 округах Ковельської міської (46, 47) та по 1 округу Любомльської районної виборчих комісій було повернуто на уточнення.

Прийом протоколів від ДВК про підрахунок голосів виборців Луцькою міською ВК завершено. Однак триває розгляд скарг і повторний підрахунок голосів виборців по виборчих дільницях №№ 071072, 071090, 071076, 071075. Відповідно підсумки голосування з виборів депутатів обласної ради в округах, які знаходяться в межах Луцька, ще не встановлювались. Розгляд скарг комісією відбувається дуже повільно. 28 жовтня комісія провела повторний підрахунок голосів на ВД № 071072 з виборів депутатів обласної ради, під час якого виявила один зайвий бюлетень. Тривалий час комісія не могла вирішити, як його враховувати і що їй робити. Подальший перерахунок бюлетенів з виборів депутатів міської ради і міського голови так і не було проведено. При цьому на розгляді в Луцькій ВК залишилося ще три скарги, в яких суб’єкти звернення просять ТВК провести повторний підрахунок голосів на ВД.

Усі районні виборчі комісії встановили підсумки голосування з виборів депутатів обласної ради у відповідних округах. Наразі окремі комісії дозаповнюють протоколи про підсумки голосування, уточнюють або ж приступили до встановлення підсумків голосування з виборів міського голови чи депутатів районних рад. Нововолинська міська виборча комісія 28 жовтня склала протокол про підсумки голосування з виборів міського голови.

Найповільніше процес приймання виборчих документів відбувався в Луцькій міській ВК. Луцька ТВК приймала виборчі документи від ДВК впродовж 26-27 жовтня. На уточнення було повернуто протоколи 16 комісій: 071025, 071032, 071035, 071046, 071052, 071058, 071065, 071069, 071071, 071073,071075, 071076, 071077, 071083, 071091, 071096. 27 жовтня о 20.35 було прийнято останні первинні протоколи ДВК. Останні уточнені протоколи ДВК подали 28 жовтня. 27 жовтня Луцька ТВК почала розгляд скарг. До комісії надійшло 4 скарги, в яких зазначені підстави для повторного підрахунку. Однак розгляд скарг відбувається дуже повільно. Тим самим комісія затягує процес встановлення підсумків голосування.

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСТЬ

В обласній територіальній виборчій комісії прийнято близько 50 протоколів. Комісії спочатку надсилають скан-копії, обласна ТВК перевіряє їх і потім дозволяє (або не дозволяє) привозити оригінали.

У міській ТВК Дніпропетровська процес відбувається недостатньо непрозоро. На засідання комісії можна потрапити лише з дозволу членів ТВК, а іноді з дозволу лише голови комісії, на дверях стоїть озброєний автоматами батальйон "Січеслав", в залі засідань постійно перебувають двоє тітушок-журналістів – особиста охорона голови комісії. Близько 10 міських ДВК будуть перераховувати бюлетені по виборах до обласної ради. Жодного протоколу районної в місті ТВК ще не прийнято, комісія збирається їх приймати лише після перерахунку по обласних виборах.

Найповільніше процес встановлення результатів відбувається у Ленінській районній у місті Дніпропетровську ТВК. Це пов'язано з наявністю великої кількості дільниць, повільною роботою комісії. В інших районних комісіях міста прийняли протоколи усіх ДВК, але не складують підсумковий протокол, чекаючи команди з міської ТВК.

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

Краматорська міська виборча комісія прийняла 100% протоколів. Наразі виборча комісія обробляє отримані дані, порівнює протоколи з даними, занесеними до електронної бази виборчої комісії. У комісії обіцяють завершити підрахунок голосів 29.10.2015.

Багато протоколів було направлено до дільничних виборчих комісій на уточнення через їх неналежне оформлення або неналежне пакування (пакувалося все в один пакет, на якому не було підписів всіх членів комісії та ін.). Через неналежне пакування бюлетенів у 4 дільничних виборчих комісіях було проведено повторний підрахунок голосів.

Дружківська міська виборча комісія прийняла 100% протоколів. 12 протоколів надійшли з позначкою «уточнений». Спеціальна дільниця №140834 визнала голосування недійсним. Серйозних порушень не зафіксовано. Протоколів по результатам виборів міського голови і депутатів міської ради наразі немає.

Краснолиманська міська виборча комісія прийняла 100% протоколів. 10 протоколів надійшли з позначкою «уточнений». Виборча комісія встановила результати виборів міського голови. Триває встановлення результатів виборів депутатів міської ради.

Димитрівська міська виборча комісія прийняла 100% протоколів. Встановлено результати виборів міського голови, а також політичні партії, які подолали п’ятивідсотковий бар’єр на виборах до міської ради. На етапі прийому протоколів від дільничних виборчих комісій було виявлено багато помилок у протоколах дільничних виборчих комісій. Більшість протоколів були відправлені на уточнення.

Добропільська міська виборча комісія прийняла 100% протоколів. На засіданні 27.10.2015 виборча комісія склала протокол про результати голосування на виборах міського голови і виборах депутатів міської ради. Серйозних проблем або порушень не зафіксовано.

Слов’янська міська виборча комісія прийняла 100% протоколів. Однак процес прийому протоколів від Святогірської міської виборчої комісії (що підпорядковується Слов’янській міській виборчій комісії) був проблемним. У зв’язку з підозрою у фальсифікації протоколів дільничної виборчої комісії (виборча дільниця №141239), Святогірська міська виборча комісія відправила протоколи дільничній виборчій комісії на повторний підрахунок голосів. 27 жовтня Святогірська міська виборча комісія повідомила про те, що уточнений список виборців на дільниці №141239 зник, що унеможливлює повторний підрахунок голосів. Однак ввечері 28 жовтня Слов’янська міська виборча комісія отримала протоколи від Святогірської міської виборчої комісії.

Окрім цього, процес передачі протоколів до Слов’янської міської виборчої комісії затягнувся через інцидент 26 жовтня, коли голова Святогірської міської виборчої комісії знепритомнів під час засідання виборчої комісії і впав на коробку з документацією від однієї з дільничних виборчих комісій, пошкодивши пломбу з печаткою дільничної виборчої комісії. У зв’язку з цим Святогірська міська виборча комісія прийняла рішення про повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці. Результати голосування на виборах міського голови Слов’янська мають бути встановлені 29 жовтня, а результати голосування на виборах депутатів міської ради – 30 жовтня.

Артемівська районна виборча комісія прийняла 100% протоколів. Комісія встановила результати виборів депутатів районної ради.

Великоновосілковська районна виборча комісія прийняла 100% протоколів. Серйозних порушень і проблем не зафіксовано.

Олександрівська районна виборча комісія прийняла 100% протоколів. 1 протокол був відправлений на уточнення до дільничної виборчої комісії. Серйозних порушень і проблем не зафіксовано. Орієнтовні результати голосування будуть 02.11.2015.

Добропільська районна виборча комісія прийняла 100% протоколів. 3 протоколи були відправлені комісією на уточнення. Процес звітування сільських виборчих комісій у районній виборчій комісії був досить тривалим. Підсумки голосування на виборах депутатів районної ради ще не встановлено.

Красноармійська районна виборча комісія прийняла 100% протоколів. 3 протоколи були відправлені на уточнення. Процес звітування сільських виборчих комісій у районній виборчій комісії був досить тривалим. Підсумки голосування на виборах депутатів районної ради ще не встановлено.

Найповільніше процес приймання протоколів проходив у Слов’янській і Краматорській міських виборчих комісіях. Затримання прийому протоколів у Краматорській міській виборчій комісії було пов’язане з тим, що велика кількість протоколів була відправлена на уточнення до дільничних виборчих комісій через неналежне оформлення або пакування.

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

На даний момент вже всі районні ТВК закінчили приймати виборчі документи від представників дільничних комісій. Процес підрахунку та встановлення результатів також підходить до свого логічного завершення. Вже визначено партії, які подолали 5% бар’єр, та кількість голосів у відсотковому відношенні, відданих за кандидатів по виборчих округах.

Обласна ТВК почала прийом протоколів 27 жовтня. Станом на 20:00 28 жовтня протоколи привезли 17 районних ТВК. 3 з них прийняті. 14 відправили на уточнення. Це відбувається через технічні помилки в заповненні протоколів дільничними та районними комісіями. Житомирська міська ТВК ще не подавала протоколи в обласну ТВК.

Станом на 20:00 28 жовтня міська ТВК прийняла протокол Богунської районної у м. Житомирі виборчої комісії. В Корольовській на уточненні ще 3 протоколи дільничних комісій.

Майже всі ТВК мають протоколи з ДВК про голосування. Наразі майже закінчено їх обробку і встановлення підсумків голосування. Поки не встановила підсумки голосування Черняхівська районна виборча комісія (чекають виборчої документації та протоколів від Черняхівської селищної виборчої комісії). Голова пояснює, що все відбувалося без будь-яких проблем (як і у всіх виборчих комісіях регіону) і сьогодні дана виборча комісія планувала здати свою виборчу документацію, але Черняхівська ТВК не мала змоги її прийняти, тому перенесли прийом документації на 29 жовтня. Тож 29 жовтня абсолютно всі ТВК регіону будуть такими, що мають всі протоколи із всіх ДВК. А затримку в здачі документації пояснюють великою кількістю цифр, які необхідно проаналізувати та звести.

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ

У цілому процес підрахунку проходить у штатному режимі. Станом на 20:00 28.10.2015 до обласної ТВК з 5 міст обласного значення та 20 районів вже здали виборчі протоколи: м. Токмак (округи № 83, 84) та райони: Якимівський (№43), Розівський (№ 40), Приморський (№ 38, 39), Приазовський (№36, 37), Пологівський (№33-35), Оріхівський (№30-32), Новомиколаївський (№29), Михайлівський (№27, 28), Мелітопольський (№24, 25), Куйбишевський (№ 22, 23), Кам’янсько-Дніпровський (№19, 20), Запорізький (№15-18), Гуляйпільський (№ 13, 14). Вільнянський (№12), Великобілозерський (№8). Було відправлено на уточнення протоколів наступні райони: Якимівський (№44), Мелітопільський (№26), Кам’янсько-Дніпровський (№21) та Вільнянський (№11). Таким чином вже здано понад 30% протоколів від загальної кількості округів до обласної ради (всього 84 округи).

28 жовтня Запорізька міська виборча комісія опрацювала всі протоколи ДВК по виборам депутатів обласної ради (316 дільниць). А 7 районних виборчих комісій вже опрацювали протоколи ДВК по виборам депутатів до Запорізької міської ради та мера м. Запоріжжя. Проте процес встановлення підсумків голосування гальмується з низки причин. Зокрема кандидат на посаду Запорізького міського голови Ярослав Гришин (УКРОП) подав 11 позовів до суду, вимагаючи визнати голосування по ряду ДВК недійсним. Справи розглядаються у Орджонікідзевському та Жовтневому районних судах.

Також у Запорізькій ТВК виникла суперечка стосовно того, чи повинні районні виборчі комісії у м. Запоріжжі вносити до своїх підсумкових протоколів дані щодо відсотків голосів виборців, поданих за місцеві організації політичних партій, кандидатів у закріплених округах. Ця вимога міститься у п. 13 бланку Протоколу територіальної виборчої комісії про підсумки голосування з виборів депутатів обласної, районної, міської, районної у місті ради у багатомандатному виборчому округу в межах територіального виборчого округу, затвердженого Постановою ЦВК від 25.08.2015 №179. Частина ТВК вважає, що районні виборчі комісії у м. Запоріжжі не мають права заповнювати у протоколах даний пункт, оскільки вони не встановлюють результати голосування, а лише надають до Запорізької міської ТВК підсумки голосування. Комісія сьогодні звернулася до ЦВК за роз’ясненням, проте за інформацією секретаря ТВК Сергія Ужви, ЦВК розгляне це подання лише завтра. У зв’язку з цим міська виборча комісія м. Запоріжжя не приймає протоколи від районних виборчих комісій, фактично затягуючи процес встановлення підсумків голосування. На ранок 29.10.2015 прийнято протоколи від Комунарівської та Ленінської РВК м. Запоріжжя (залишилося ще 5 комісій).

Крім м. Запоріжжя, найповільніше цей процес приймання виборчих документів відбувається у Бердянській та Мелітопольський виборчих комісіях: є скарги ряду суб’єктів виборчого процесу. Зокрема 27 жовтня до Мелітопольської міської виборчої комісії надійшла заява від представників політичної партії "Сильна Україна" про проведення повторного підрахунку голосів на шести виборчих дільницях (№№ 740, 741, 736, 723, 726, 721), на яких, за їх словами, були зафіксовані серйозні порушення, а членами комісії складені відповідні акти. Ввечері 28 жовтня під час засідання комісія розглянула вищевказану заяву. Під час розгляду питання був присутній представник від "Сильної України" – юрист Вікторія Денисенко. Вона сказала, що представниками їх партії (спостерігачами, довіреними особами від кандидатів) були зафіксовані численні порушення на цих дільницях і подані до ДВК скарги та складені акти. На запитання юриста Мелітопольської ТВК Костянтина Горбачова, чи є у них копії цих актів та скарг та результати їх розгляду ДВК, вона не змогла надати відповіді. Комісією прийнято рішення про відмову заявникам у проведенні перерахунку голосів на вищезазначених ДВК.

Після цього кандидат на посаду міського голови м. Мелітополя Олексій Прокоф’єв заявивив, що одна дільниця у м. Мелітополі не потрапила до жодного округу, що спотворює результати волевиявлення громадян. ТВК вирішила поки що не оголошувати підсумки виборів, доки не буде офіційного документа від обласної ТВК з печаткою.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСТЬ

Процес прийому документів обласною ТВК затягується через технічні помилки в протоколах районних і міських ТВК, які стають причиною відправлення цих протоколів на уточнення.

Станом на ранок 29 жовтня обласною ТВК прийнято 70 протоколів, з них 23 відправлено на уточнення через виявлення технічних помилок і неточностей. 14 протоколів очікують з трьох ТВК, оскільки не подали протоколів про підсумки голосування в межах територіальних виборчих округів Косівська, Верховинська і Надвірнянська районні виборчі комісії.

На уточненні перебувають 12 протоколів Івано-Франківської міської виборчої комісії, 2 протоколи Коломийської міської виборчої комісії, 1 протокол Коломийської районної виборчої комісії, 3 протоколи Галицької районної виборчої комісії, 1 протокол Болехівської міської виборчої комісії та 4 протоколи Калуської районної виборчої комісії.

Івано-Франківська міська виборча комісія першою у області опрацювала усі протоколи з ДВК та фактично єдина, хто це зробив на безперервному засіданні. Підсумки голосування в межах своїх територіальних виборчих округів до обласної ради встановлено, але протоколи не прийняті обласною ТВК і 12 з 14 протоколів перебувають на уточненні.

Практично всі протоколи дільничних виборчих комісій з виборів до районних рад і міських рад міст обласного значення всіма ТВК опрацьовані, проте підсумкові протоколи територіальними виборчими комісіями не прийняті. Затримка з встановленням підсумків голосування в першу чергу пов’язана з тим, що ТВК спочатку працювали над протоколами з виборів до обласної ради, а пізніше працювали (деякі досі працюють) над уточненням помилок у протоколах, які були виявлені обласною виборчою комісією. Наприклад Коломийська районна ТВК і Галицька районна ТВК вже вдруге працюють на уточненням протоколів. У місті Яремче процес встановлення підсумків голосування до міської ради затягнувся через перерахунок голосів з виборчої дільниці, яка знаходиться у с. Микуличин (перерахунок голосів відбувався 28 жовтня). Городенківська районна виборча комісія підсумки голосування до районної ради наразі не встановила, оскільки очікує уточненого протоколу з однієї ДВК, Болехівська міська виборча комісія має схожі проблеми, очікуючи уточнених протоколів з п’яти ДВК. Крім того, процес встановлення підсумків затягнутий у часі через відсутність програмного забезпечення, яке б дозволяло автоматично опрацьовувати результати голосування, тобто визначати кількість мандатів та кандидатів у депутати, які здобули мандат. Це здійснюється територіальними виборчими комісіями в ручному режимі.

КИЇВ

Київська міська виборча комісія прийняла протоколи про підрахунок від 3 з 10 РВК. Печерська та Голосіївська вже здали виборчі документи, Деснянську виборчу комісію відправили на уточнення (через допущену технічну помилку). На 11 ранку 29 жовтня запланований прийом документів від Дарницької РВК. Поки найбільш проблемною є Подільська РВК, там ряд ДВК були відправлені на перерахунок. В окремих РВК процес також трохи затягнувся через скарги і вимоги перерахунку на деяких ДВК.

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Процес прийому виборчих документів Київською обласною ВК розпочався 27 жовтня. Обласна ТВК робить розклад прийому виборчих комісій для того, щоб не було черги. Прийом відбувається відповідно до закону.

Станом на 28.10.2015 прийняті документи 5 з 12 міських виборчих комісій міст обласного значення: Славутицької, Бучанської, Березанської, Обухівської, Ржищівської та 4 з 25 районних виборчих комісій: Баришівської, Поліської, Бориспільської (крім 9 округу), Володарської.

7 виборчих комісій відправлені на уточнення, а одній відмовленно в прийнятті через відсутність необхідних 3-ох представників від комісії та рішення комісії про делегування повноважень з транспортування виборчих документів до обласної виборчої комісії. Згурівська районна виборча комісія приїхала з печаткою ВК та видавала водія за члена комісії, Бориспільська міська виборча комісія представила на розгляд непрошитий та незапакований протокол про підрахунок голосів. Ставищенська, Сквирська, Фастівська, Таращанська, Кагарлицька районні виборчі комісії відправлені на уточнення, зокрема у більшості немає актів про неспівпадіння кількості бюлетенів.

На Богуславській районній ТВК ще приймають протоколи від міської, оскільки дві ДВК переплутали протоколи до різних ТВК і роблять повний перерахунок по цим дільницям, що відтягує прийняття виборчих документів від інших ТВК. Тетіївська районна ВК вже прийняла протоколи усіх ДВК, але не поїхала до обласної ВК з невідомих причин. В Миронівській районній ВК повідомили про викрадення підрахованих бюлетенів на посаду міського голови одного з кандидатів, на місці працюють працівники правоохоронних органів. У Васильківській міській ВК дуже принциповий голова, який робить все чітко по процедурі, тому багато ДВК відправляють на перерахунок та уточнення.

КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСТЬ

У Кіровоградській обласній територіальній виборчій комісії станом на 22:00 28 жовтня прийнято близько 28% протоколів. Така тенденція зумовлена тим, що обласною територіальною виборчою комісією багато протоколів повертаються на уточнення через технічні неточності.

Кіровоградська міська територіальна виборча комісія завершила прийом протоколів з виборів депутатів до обласної ради. Затримка зі встановлення підсумків голосування виникла через те, що «вручну» уточнюють усі цифри по протоколам. Міська ТВК не прийняла від районних ТВК протоколи. Це зумовлено тим, що на районні ТВК подали до суду кандидат на міського голову А. Табалов (Наш край) та партія "Опозиційний блок", також через скарги від Радикальної партії Олега Ляшка. Бюлетені по двох округах в обласну раду надруковано з помилкою – переплутано кандидатів (45 і 46 округ). Відповідно результати по ним, ймовірно, не врахують у загальному підсумку.

Основні проблеми були на етапі прийому протоколів від ДВК. Через технічні помилки в них міська ТВК відправляла їх на уточнення. Найчастіше члени ДВК в протоколах неправильно вказували кількість виборців. Найповільніше процес прийому протоколів у місті Кіровограді відбувається у Кіровській районній у місті виборчій комісії.

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ

У Сєверодонецькій міській виборчій комісії усі протоколи про підрахунок голосів виборців прийняли та йде остаточне формування протоколу про встановлення підсумків голосування.

Крім того, 27 жовтня 2015 р. на своєму засіданні Сєверодонецька міська виборча комісія прийняла рішення визнати недійсним голосування по виборам депутатів Сєверодонецької міської ради по виборчій дільниці 441162 округу №1 і своєю постановою місцева ТВК звернулася до Центральної виборчої комісії з проханням призначити повторне голосування на цій дільниці.

Біловодська, Новопсковська, Старобільська, Лисичанська районні виборчі комісії усі протоколи про підрахунок голосів виборців прийняли та йде остаточне формування протоколів про встановлення підсумків голосування. У Кремінській районній виборчій комісії ще триває прийом протоколів.

У Новоайдарську районну раду вибори було визнано недійсними через неможливість сформувати кількісний склад депутатів районної ради (34 особи). Було обрано лише 20 депутатів з 34, що є меншим від двох третин від кількісного складу.

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСТЬ

Львівська ОВК отримала перший зведений протокол виборів до Львівської обласної ради 27 жовтня з міста обласного значення – Трускавця. Вчора продовжився прийом виборчої документації. Загалом комісія має прийняти протоколи від 20 районних ТВК і 9 ТВК міст обласного значення. Однак станом на ранок 29 жовтня отримано лише 10 протоколів. Основна маса планує підвозити документи в четвер-п’ятницю. Проблем на цьому етапі не виявлено, оскільки обласна комісія на базі GoogleDocs розробила систему електронної перевірки даних протоколів. Кожна комісія фактично вносила всі дані он-лайн, і якщо всі контрольні перевірки співпадали, територальна комісія оформлювала протоколи та могла їх транспортувати до Львівської обласної ВК.

На відміну від обласної комісії, процес прийняття документів у Львівській міській комісії не є таким відкритим та має деякі проблеми. Першою проблемою, яку відзначали спостерігачі, був поділ комісії на дві частини під час прийняття документів від ДВК. Ситуація була спричинена величезною чергою, яка утворилася в 3-4 ночі, й обуренням представників відповідних ДВК. Другою проблемою були періодичні перерви у роботі. Так, першу перерву комісія зробила 26 жовтня нібито для того, щоб всі комісії роз’їхалися з Арени Львів (де проводили виїзні засідання) до своїх постійних місць перебування. Голова комісії попередив, що така поїздка триватиме до ранку 27 жовтня. Загалом міська комісія отримала майже всі протоколи виборів до обласної ради. Станом на ранок 29 жовтня відсутні протоколи лише від трьох Винниківських ДВК. Ці ДВК зобов'язані привезти протоколи протягом дня 29 жовтня.

Що стосується прийняття протоколів від районних ТВК щодо виборів до міської ради та на посаду міського голови, то станом на ранок 29 жовтня зведені протоколи привезли лише 4 з 9 комісій. Загалом, усі районні ТВК і ТВК міст обласного значення працюють в одному темпі. Ті з них, які проводили перерахунок голосів, лише сьогодні планують складати протоколи про підсумки голосування в межах округів. Ті ж, які не проводили такого перерахунку, після підтвердження правильності внесених в електронну форму даних, склали відповідний протокол та мають транспортувати його до ЛОВК. Як було вказано вище, очікується, що основна маса протоколів до Львівської обласної комісії буде доставлена 29 жовтня.

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

На 22:00 28 жовтня обласною ТВК прийнято протоколи 9 РВК з 24: Баштанської (3, 4, 5 округи), Березанської (6, 7 округи), Веселинівської (11, 12 округи), Врадіївської (15 округ), Жовтневої (19, 20, 21, 22 округи), Казанківської (23, 24 округи), Кривоозерської (25, 26 округи), Новобузької (30, 31 округи), Первомайської (36, 37 округи) районних виборчих комісій.

Основними технічними помилками, які допустили комісії в протоколах, є неправильно пораховані відсотки голосів, неправильно заповнені назви партій та/або відсутність ПІБ кандидатів, неправильно оформлені акти невідповідності кількості виданих та отриманих бюлетенів, відсутність печатки на протоколі, порушення умов транспортування протоколів (привезли просто в пластиковій папці), виправлення в протоколах та актах (неакуратне заповнення). Ці помилки були підставою для уточнення протоколів і призводили до затягування процесу встановлення підсумків голосування.

Процес прийому виборчих документів Миколаївською міською виборчою комісією відбувався протягом більше 2 діб: почали прийом документів від ДВК 26 жовтня вночі, після голосування, а закінчили зранку 28 жовтня – приймали уточнені протоколи з виборів депутатів обласної ради. Станом на 22:00 28 жовтня тривав процес здачі протоколів міською ТВК Миколаєва по 12 округах з виборів депутатів облради.

Стосовно виборів Миколаївського міського голови та депутатів Миколаївської міськради, то міською ТВК був прийнятий протокол від однієї районної комісії – Корабельної районної в м. Миколаєві виборчої комісії, а також від ДВК на цьому районі (це відбулося 27 жовтня).

На 28 жовтня всі районні та міст обласного значення ТВК прийняли протоколи від ДВК. Найповільніше процес тривав у Первомайській міській виборчій комісії, яка прийняла рішення про перерахунок голосів на 6 дільничних комісіях.

ОДЕСЬКА ОБЛАСТЬ

Одеська обласна виборча комісія розглянула протоколи про встановлення підсумків в 22 ТВО (з 84). З них відправлено на виготовлення протоколів з приміткою "уточнений" – 12. Жодна ТВК міста обласного значення протоколи про підсумки голосування в ТВО в межах міста ще не транспортувала. Основні проблеми – повільний процес встановлення результатів та підсумків голосування ТВК нижчого рівня, зокрема перервані майже на день безперервні засідання районних ТВК та ТВК міст обласного значення.

Міська ТВК обласного центру завершила прийом виборчої документації від районних в місті ТВК по виборам міського голови та депутатів міської ради близько третьої ранку 28 жовтня. Прийом виборчої документації від ДВК по виборам до обласної ради було завершено ввечері 27 жовтня. Підсумки голосування в межах ТВК з виборів депутатів Одеської обласної ради не встановлено. Одеська міська виборча комісія перервала безперервне засідання до встановлення підсумків голосування по виборам до обласної ради в межах ТВО міста, оскільки після встановлення результатів голосування по виборам міського голови, а також по виборам Одеської міської ради одразу скликала сесію міської ради для оголошення обраними депутатів, а також міського голову. Лише ввечері 28 жовтня Одеська міська виборча комісія розпочала роботу зі встановлення підсумків голосування з виборів обласної ради в межах ТВО обласного центру.

Найдовше процес прийняття виборчих документів відбувається в містах обласного значення. В першу чергу повільне встановлення результатів та підсумків пов’язано з тим, що в ТВК процес прийняття виборчої документації був затягнутий через довге транспортування виборчої документації від сільських ТВК. Окрім того, чим більша кількість виборців у межах району та міста обласного значення, тим повільніше відбувався процес прийняття виборчої документації.

Не встановили підсумки голосування в межах ТВО Ренійська районна ВК, Ізмаїльска районна та міська ВК, Татарбунарська районна ВК, Білгород-Дністровська міська та районна ВК, Іллічівська міська ВК, Котовська районна та міська ВК, хоча прийом виборчої документації в усіх зазначених ТВК завершено 27 жовтня. Всі зазначені ТВК переривали безперервні засідання не менше ніж на 12 годин, мотивуючи свої «технічні перерви» необхідністю відпочинку.

Окрім того, Білгород-Дністровська міська виборча комісія 27 жовтня приймала виборчу документацію лише однієї ДВК – Затокської, де підрахунок голосів розпочався лише о 7 ранку 26 жовтня за рішенням міської ТВК. Виборча документація всіх інших ДВК була прийнята 26 жовтня.

Котовська міська виборча комісія 27 жовтня здійснювала повторний підрахунок голосів однієї виборчої дільниці та вирішувала питання щодо визнання/невизнання частини виборчих бюлетенів такими, що не підлягають врахуванню. Виборча документація інших ДВК була прийнята до 27 жовтня.

Іллічівська міська виборча комісія закінчила прийом виборчої документації від ДВК 26 жовтня. 27 жовтня здійснювала повторний підрахунок голосів однієї ВД.

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСТЬ

Наразі Полтавською міською ТВК не встановлено підсумки голосування з виборів міського голови Полтави через те, що у Київському районі м. Полтава, на деяких ДВК виникли непередбачені проблеми (печатка однієї з ДВК була залита чорнилами).Також на дільницях не можуть визначитися в якому порядку підраховувати голоси, що спричиняє затримки. У Кременчуці міська та районна виборчі комісії вже оголосили результати підрахунку голосів.

Полтавська обласна виборча комісія чекає ще на 28 (з 84) протоколів по округам. Лубенська міська і районна ТВК кілька разів відкладали процес транспортування виборчих документів до Полтавської обласної ВК. Наразі Київська районна у місті ТВК не подала жодного протоколу. Всі інші вже здали.

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ

Станом на 29 жовтня обласна виборча комісія має інформацію про підсумки голосування на 57 з 64 територіальних округів. З 36 округів протоколи прийняті, з 21 перебувають на уточненні. Ще не приїжджали здавати документи Березнівська та Дубровицька районні виборчі комісії.

Станом на 22:30 26 жовтня міська виборча комісія прийняла виборчу документацію у всіх ДВК міста. На уточнення протоколів було відправлено 12 зі 106 ДВК. 27 жовтня комісія передала протоколи про підсумки голосування до обласної ради у Рівненську обласну виборчу комісію. Єдиною проблемою стали черги. Особливо о 3-6 ранку 26 жовтня, коли до міської виборчої комісії приїхала здавати виборчу документацію більшість ДВК.

Костопільська районна ВК затримала документи Костопільської міської ВК, тому що на одній з виборчих дільниць було знайдено проштамповані протоколи з підписами членів ДВК, але без кількості голосів відданих за кандидатів. Була написана заява в міліцію та акт про порушення, МВК прийняла рішення про перерахунок бюлетенів. Протоколи про встановлення підсумків голосування до обласної ради було передано до Рівненської обласної ВК.

Станом на 26.10.2015 Гощанська районна ВК здала протокол в обласну виборчу комісію. 28 жовтня готувався протокол про встановлення результатів виборів до районної ради; 28.10 було подано скаргу спостерігача від Радикальної партії Олега Ляшка, в якій він просив перерахунку голосів на ДВК №560105, оскільки був не згодний з результатами. Проте її не було розглянуто, оскільки вона була оформлена без дотримання вимог ч. 1 ст. 96 Закону України «Про місцеві вибори» і виявилось, що наданий спостерігачем протокол не відповідає оригіналу та містить суттєві помилки.

Станом на 22:00 28 жовтня Здолбунівською районною ВК не встановлені підсумки голосування до районної ради (хоча протоколи всі уже прийняті), а протоколи по виборах обласної ради Рівненською обласною ВК були повернуті на доопрацювання через ситуацію із ДВК №560401 (20-й округ), де голосування відбулось за бюлетенями іншого округу (19-го). Здолбунівська РВК має прийняти рішення як врахувати ці 18 голосів на цій дільниці. Комісія має продовжити роботу 29 жовтня.

СУМСЬКА ОБЛАСТЬ

Обласною ТВК прийнято протоколи по 13 з 64 округів. Ще не привозили виборчої документації Сумська районна та Сумська міська ВК, Конотопська міська, Краснопільська районна, Глухівська районна та Охтирська районна ВК. Значну кількість протоколів відправлено на уточнення через неправильне округлення цифр.

Міська ТВК в місті Суми останній протокол від ДВК прийняла в понеділок, 27.10.2015 о 10 ранку. Тепер чекають від районних у місті комісій їх підсумкових протоколів. 29 жовтня об 11:00 призначили засідання щодо встановлення результатів. Основна причина затримки в Сумській міській ТВК – тривалий процес підрахунку в районних у місті ВК.

Конотопська районна ТВК закінчила прийом документів о 14:00 20.10.2015, потім було зроблено перерву до 10:00 27 жовтня. На даний час протоколи не підписані. ВО "Свобода" подали до суду на діяльність Козацької сільської виборчої комісії Конотопського району. Наразі триває звірка даних. Суд відкладено до 10:00 29.10.2015 ВО "Свобода" організували пікет біля міського суду. Конотопська міська ТВК закінчила прийом документів о 10:00 27.10.2015. О 13:00 представники Радикальної партії Ляшка зірвали засідання комісії, було викликано міліцію. Зроблено перерву до 11:00 27.10.2015. 27 жовтня 2010 року представниками комісії від Радикальної партії поставлено під сумнів результати комп’ютерного підрахунку голосів з дільниць. На даний час ведеться перерахунок протоколів вручну. Також висловлено недовіру секретарю комісії та системному адміністратору. На 11:00 29 жовтня призначено засідання комісії, секретар на лікарняному.

Лебединська міська ТВК закінчила прийом документів о 12:30 у понеділок 27.10.2015, а Лебединська районна ТВК – о 10:30 також в понеділок, 27 жовтня 2015 року. Хоча досі триває звірка даних і уточнення помилок практично на всіх дільницях.

ТЕРНОПІЛЬСКА ОБЛАСТЬ

Процес прийому документів відбувається повільно, оскільки районні і міські ТВК приносять відповідні протоколи із помилками, погано запаковані, невказані повністю назви місцевих організацій політичних партій, також неправильно зазначаються відсоткові значення голосів.

Станом на 10:00 29 жовтня вже прийнято обласною ТВК повністю всі протоколи від таких районних ТВК – Теребовлянської, Зборівської. Станом на 11:00 29 жовтня обласною ТВК прийнято 36 протоколів із 64.

В обласному центрі міська ТВК завершила прийом протоколів від ДВК про підрахунок голосів з виборів депутатів обласної ради. Міська ТВК встановила підсумки голосування з виборів обласної ради у своїх ТВО, однак через помилки, технічні описки, дані протоколи не були прийняті обласною ТВК. Під час засідання і оголошення результатів голова міської ТВК Дрозда В. П. допускає помилки, що призводить до уточнення відповідних даних. Ще однією проблемою є неточне визначення відсоткових даних.

Найповільніше процес приймання виборчих документів і встановлення підсумків голосування відбувається в Кременецькій районній та міській ТВК, Лановецькій міській та районній ТВК, Чортківській міській та районній ТВК. Це повязано з низьким професійним рівнем членів відповідних ТВК, частим перериванням роботи відповідних ТВК (оголошують технічну перерву), неточностями у внесених даних.

ХАРКІВСЬКА ОБЛАСТЬ

У Харківській обласній виборчій комісії прийом документів відбувається дуже повільно з декількох причин. Зокрема, по-перше, районні та міські (міст обласного значення) ТВК повільно приймають виборчу документацію та неспішно займаються встановленням підсумків голосування. По-друге, для районних та міських (міст обласного значення) ВК встановлений графік прийому в обласній ВК, загалом, обласна ВК працює приблизно з 8:00 до 18:00, далі йде технічна перерва (хоча сама комісія це так не називає), адже вночі ніяка з районних чи міських (міст обласного значення) ВК свою документацію не везе.

На даний момент Харківська обласна ВК прийняла протоколи від 16 з 34 районних та міських (міст обласного значення).

Основні проблеми, що були зафіксовані на цьому етапі: деякий хаос в роботі обласної ВК, адже ця комісія сформована менше ніж за два тижні до дня голосування, тому всередині колективу відсутня певна злагодженість та організованість роботи; наявність потреби в уточнені протоколів окремих виборчих комісій. Причини уточнення наступні: районні та міські (міст обласного значення) ВК не вказують округи на протоколах, неправильно округляють дані, неправильно запаковують виборчу документацію, не вказують прізвище кандидата тощо. З 16 вже прийнятих ВК на уточнення відправили 5 — це Краноградська РВК Харківської області, Первомайська РВК Харківської області, Чугуївська МВК Харківської області, Ізюмська РВК Харківської області, Шевченківська РВК Харківської області. Останню відправили на уточнення ще в понеділок, і вона досі не повернулася до обласної ВК.

У Харківській міській ВК Харківської області процес прийому виборчих документів є більш організованим. Харківська міська ВК завершила прийом протоколів про підрахунок голосів з виборів депутатів обласної ради 27 жовтня. Але поки підсумки голосування з виборів обласної ради в межах свого ТВО не встановила, що пов'язано з невеликими технічними затримками. Зокрема, вчора Харківська міська виборча комісія розглядала питання стосовно того, що 26 жовтня одна з ДВК була відправлена на перерахунок. Але на 28 жовтня жоден з членів комісії не зміг сказати, яка саме це була ВК. Прийняли рішення провести ревізію наявності усіх 601 пакетів виборчої документації та актів про прийняття з метою віднайти таку комісію, якщо вона, все-таки, була.

Харківська міська ВК лише розпочала прийом протоколів від районних в місті ВК 29 жовтня о 9:00.

Процес прийняття виборчої документації районними та міськими (містами обласного значення) ВК завершився. Наразі триває процес встановлення підсумків голосування.

Ізюмська районна ВК Харківської області – затримка по встановленню підсумків голосування пов'язана з тим, що Капитолівська сільська виборча комісія лише 28 жовтня о 16 годині привезла уточнені протоколи.

Великобурлуцька районна ВК Харківської області працює над протоколом з результатами виборів до Харківської обласної ради. До встановлення підсумків з виборів до Великобурлуцької районної ради фактично не приступала.

Сахновщинська районна ВК Харківської області наразі працює над протоколом про підсумки голосування з виборів депутатів Харківської обласної ради у багатомандатному виборчому окрузі. Через неточності їй було відмовлено в прийняті протоколу та також відправлено на складання протоколу з позначкою "УТОЧНЕНИЙ". Голова комісії Артеменко Лідія Вікторівна повідомила, що протокол до Харківської обласної виборчої комісії буде подано 29 жовтня. 

28 жовтня в Харківській районній ВК Харківської області завершився процес приймання виборчих бюлетенів. Він тривав до 28 жовтня через те, що до комісії передавала виборчу документацію велика кількість ДВК (більше 101 ДВК). 

У Золочівській районній ВК Харківської області голова комісії Солових Єлизавета Василівна повідомила, що протокол про встановлення результатів голосування не подавався до обласної комісії, хоч усі комісії вже здали виборчу документацію, яка була прийнята Золочівською районною виборчою комісією. Це пов'язано з тим, що виникли конфлікти стосовно встановлення результатів виборів, та деякими суб'єктами виборчого процесу подані заяви до правоохоронних органів (міліції та прокуратури) щодо рішень та дій комісії. Саме це ускладнює остаточне встановлення результатів.

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ

Ключовою проблемою, яка призвела до суттєвої затримки встановлення результатів виборів є низький рівень професійної підготовки членів ДВК. Відповідно це позначилось на якості оформлення виборчої документації. Наприклад у Каховську міську ТВК не було прийнято жодного протоколу без відправлення його на уточнення. Відповідно лише вночі 27 жовтня і більшу частину дня 28 жовтня обласна ТВК почала приймати виборчу документацію. Варто зазначити, що комісії надсилають свої протоколи в електронній формі у обласну ТВК перед виїздом до самої комісії. Отримавши погодження, відповідні ТВК везуть оригінали документів. Окрім того, багаторівнева система виборів призвела до того, що перерахунок на одній з дільниць може призводити до затримки всього округу.

У Херсонській області – 64 виборчих округів з виборів до обласної ради. За даними одного зі спостерігачів станом на 28 жовтня майже всі округи вже були прийняті обласною виборчою комісією. Залишились тільки округи 37-41 (м. Цюрупинськ), 44 округ (Гола Пристань) і один з округів міста Каховка. Отже, з 64 округів залишилось прийняти 8 округів. Станом на 9:00 29 жовтня не здали документи виборчі комісії Голопристанського, Цюрупинського та Чаплинського районів. Вони чекають дані по 2-4 дільницям для встановлення остаточних результатів та готові їхати до обласної ТВК.

29 жовтня розпочався процес здачі документів з районних у місті Херсоні ВК документів. Херсонська міська ТВК 28 жовтня вже здала документи до Херсонської обласної ТВК. Станом на 8:30 у Херсонській міський ТВК розпочався процес прийняття документів від районних у місті ТВК. Першою здає документи Дніпровська районна у м. Херсоні ТВК.

Найповільніше проходило приймання виборчих документів у Каховці – не зафіксовано жодної дільничної виборчої комісії, яку б не направили на уточнення протоколів. Перераховували бюлетені комісії і у м. Херсоні, Цюрупинську, Голій пристані, Генічеському та Білозерському районах. Головною причиною відправлень протоколів на уточнення чи перерахунок були помилки при заповненні виборчої документації, відсутність необхідних актів чи розходження цифр у протоколах.

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ

Загалом процес підрахунку голосів і встановлення результатів голосування проходить у штатному режимі. Проблеми стосуються наявності технічних помилок при заповненні протоколів дільничними та територіальними виборчими комісіями.

Прийнято протоколи до Хмельницької обласної ради по 17 округам з 84. Повністю здали протоколи 5 ТВК з 26. Частина ще не довезла обласні протоколи на обласну ТВК. Основна проблема, що районні і міські ТВК привозять протоколи в яких не здійснили округлення четвертого знаку після коми. Це є підставою для відправлення протоколів на уточнення. Також були поодинокі випадки не прийняття документів від ТВК через неналежне пакування документів.

Міська ТВК обласного центру прийняла всі протоколи від ДВК. Підсумки голосування з виборів до обласної ради в межах свого ТВО ще не встановлено з причини того, що з'ясовують які дільниці належать до яких округів обласної ради. Як повідомили в міській ТВК, вони звернулись до обласної, щоб та надала таку інформацію, в обласній повідомили, що вся інформація є на сайті ЦВК. Зараз міська комісія опрацьовує ці дані. Планують сьогодні завершити і на засіданні о 18:00 все затвердити.

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСТЬ

Більшість районних комісій обіцяють сьогодні доставити протоколи до обласної виборчої комісії і оприлюднити результати по своїх ТВО. Міські комісії впорались із підрахунком оперативніше, проте теж ще не всі оприлюднили результати, а на деяких їх ще не встановили. Проблеми та конфлікти виникають у м. Черкаси, під час встановлення результатів виборів до міської ради та виборів міського голови.

Черкаська обласна виборча комісія прийняла тільки 4 протоколи з районних комісій. Ще 5 відправила на уточнення (з 20 районів і 6 міст обласного значення).
Решта ТВК обіцяють здати протоколи сьогодні. 

На сьогодні Черкаська міська виборча комісія розглянула 125 зі 127 протоколів ДВК про підрахунок голосів з виборів депутатів до обласної ради. Дві ДВК ще надали свої протоколи. Відтак наразі ТВК не встановила підсумки голосування з виборів обласної ради в межах свого ТВО.Придніпровська і Соснівська районні у місті Черкаси територіальні виборчі комісії наразі працюють проблемно і з конфліктами. Так, Придніпровська районна ТВК одним протокольним рішенням прийняла рішення про перерахунок голосів на 11 дільницях, за скаргою, яка була подана уповноваженою особою партії "БПП "Солідарність", при цьому копія посвідчення особи була подана без мокрої печатки, на засіданні не оголошувалися причини перерахунку голосів, окрім загальної фрази "численні порушення". Також 27.10.2015 "БПП "Солідарність" замінила голову Соснівської районної ТВК, що більше ніж на 3 години зупинило роботу відповідної ТВК. Подібне рішення про перерахунок на чотирьох дільницях прийняли і на Соснівській районній в місті виборчій комісії. Проте Черкаська міська ВК своїм рішенням призупинила перерахунок на обох районних ТВК. Вчора також відбулись заміни членів комісії в обох районних виборчих комісіях (2 на Придніпровській, 1 на Соснівській).

ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСТЬ

Станом на 09:00 29 жовтня обласна ОВК прийняла 46 протоколів з 64. Основні проблеми на цьому етапі: по-перше, повільний підрахунок районними та міськими комісіями, і, по-друге, наявність помилок у документах, які ТВК привозять здавати до ОВК. Помилки різного характеру, дуже часто – незбіг кількості отриманих та використаних бюлетенів, відсутність актів розходження, неправильне рахування бюлетенів, що призводить до розбіжностей у загальній кількості, відсутність усіх підписів.

Станом на ранок 29 жовтня Чернігівська міська ВК закінчила вже прийом обласних протоколів та бюлетенів від ДВК. На даний час комісія готує протоколи про підсумки голосування з виборів депутатів Чернігівської обласної ради та поки що не оприлюднила підсумки голосування з виборів обласної ради в межах свого ТВО. Необізнаність членів ДВК у підготовці протоколів та допущення технічних помилок найбільше затягували процес передачі міській ТВК протоколів з виборів депутатів Чернігівської обласної ради.

Загалом процес приймання виборчих документів і встановлення підсумків голосування в районних та міських ТВК йде приблизно однаковими темпами, без суттєвих відставань по окремих виборчих комісіях. Наразі в більшості ТВК триває опрацювання протоколів на виборах до районних рад. За даними спостерігачів ГМ ОПОРА, на швидкість роботи впливає, по-перше, рівень компетентності членів виборчих комісій, по-друге, велична районів.

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

Обласна ТВК прийняла більшу частину документів від районних ТВК (не здали виборчу документацію Хотинська, Сторожинецька, Вижницька РВК та Чернівецька МВК). Всього опрацьовано 93% протоколів. Проте процес опрацювання протоколів обласною виборчою комісією відбувався значно повільніше, аніж міською, внаслідок чого окремі політичні сили заявили, що затягування з прийомом документів може свідчити про можливість фальсифікацій, проте спостерігачами ОПОРИ не було виявлено противоправних дій з боку членів комісії. Основна проблема ж полягає в тому, що обласна ТВК вимушена повертати протоколи на уточнення через допущені помилки.

Робота Чернівецької міської виборчої комісії досить злагоджена, члени комісії вже прийняли всі протоколи та виборчу документацію дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Чернівецької обласної ради у м. Чернівці. На дільничних виборчих комісіях №730449, 730451, 730482, 730514 у відповідності до частини 9 статті 83 Закону України "Про місцеві вибори" Чернівецька міська виборча комісія прийняла рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців, який здійснила територіальна виборча комісія згідно з чинним законодавством. Основна проблема передачі виборчих документів полягала у повернені протоколів та актів ЧМВК на уточнення до ДВК (найчастіше у протоколах було зазначено лише назву партії, але відсутня інформація про кандидатів, допущено розбіжності в кількості бюлетенів та неправильно складений акт). Варто зазначити, що керівний склад ДВК не повертався на дільницю, а переписував документацію біля приміщення ЧМВК, взявши з собою печатку ДВК, що є прямим порушенням закону.

Найповільніше процес приймання виборчих документів і встановлення підсумків голосування відбувається в Сокрирянській районній і міській виборчих комісіях, Кельменській, Новодністровській, Сторожинецькій і Вижницькій районних виборчих комісіях.

За коментарями звертайтеся: Олександр Неберикут, 063 628 68 37.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android. ÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂ