Спостерігачі ОПОРИ стали свідками переписування протоколу про підрахунок голосів головою ДВК у приміщенні Дніпровської районної в місті Києві виборчої комісії.  За фактом грубого порушення виборчого законодавства спостерігачами ОПОРИ написана відповідна заява до правоохоронних органів.

Спостерігачам ОПОРИ вдалось зафіксувати, як ввечері 26 жовтня голова дільничної виборчої комісії (ДВК) №800344 (Київ, вул. Райдужна, 12) заповнювала пустий протокол  підрахунку голосів,  на якому вже стояла печатка. Після зауваження жінка одразу ж сховала документи й побігла до вбиральні.

(Відео: Андрій Савчук, ОПОРА)

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА викликали правоохоронців й залишились чекати її біля дверей. Жінка вийшла за 10 хвилин із вже запакованими протоколами.

Поки представники ОПОРИ давали свідчення жінка зникла. Міліція розшукувала її близько 15 хвилин. Потім голову ДВК вдалося знайти в залі, де тривало засідання Дніпровської районної в місті Києві виборчої комісії. Жінка пояснила, що нічого протизаконного у своїх діях не бачить.

(Відео: Андрій Савчук, ОПОРА)

Згодом прибув чоловік, який представився юристом та уповноваженим від партії «Опозиційний блок» Болотом Олегом Олександровичем. Не зважаючи на те, що представник «Опозиційного блоку» поводив себе дещо агресивно, він пояснив правоохоронцям, що жінка писала на чорновику, потім побігла до вбиральні тому, що їй стало зле. За його словами, голова встигла з'їздити до своєї комісії, написати новий протокол й повернутися назад.

(Відео: Андрій Савчук, ОПОРА)

За фактом грубого порушення виборчого законодавства спостерігачами ОПОРИ написана відповідна заява до правоохоронних органів.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно з  ч. 1 ст. 80 Закону України «Про місцеві вибори»: «Дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає протокол про підрахунок голосів виборців з кожних місцевих виборів по кожному виборчому округу, по якому проводиться голосування на виборчій дільниці.  Форма    бланка протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці затверджується Центральною виборчою комісією не пізніш як за тридцять днів до дня голосування. Бланки протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців з кожних місцевих виборів по кожному виборчому округу виготовляються відповідною територіальною виборчою комісією для кожної виборчої дільниці у кількості примірників, визначеній відповідною територіальною виборчою комісією в порядку та строки, визначені Â статтею 75    цього Закону для виготовлення виборчих бюлетенів. Бланки протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці передаються виборчим комісіям разом із виборчими бюлетенями в порядку та строки, визначені статтею 75 цього Закону».

Відзначимо, що підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування чи результатів виборів, або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей – караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років  (частини 3 і 4 статті 158 Кримінального кодексу України).

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28  784
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                                                                                                                                                        
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android. Â