Як повідомили в УМВС України в Чернівецькій області, за фактом звернення спостерігачів ОПОРИ щодо порушення виборчого законодавства на виборчій дільниці було відкрито кримінальне провадження за статтею 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборців). На даний час в рамках розслідування даного кримінального провадження проводяться слідчі дії. Як повідомляють чернівецькі ЗМІ, 27 жовтня було проведено обшук на квартирі Ростислава Білика, кандидата до Чернівецької міської ради від партії Рідне місто.

 

(Відео: Егор Подкидышев) 

Нагадаємо, що на дільниці в студентському містечку в Чернівцях спостерігачами було зафіксовано масове фотографування виборчих бюлетенів. Спостерігачем ОПОРИ було складено акт про порушення, а виборців, які виявились студентами Чернівецького національного університету, було опитано міліцією.

Нагадуємо, що відповідно до статті 160 Кримінального кодексу:

1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права голосу (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передання виборчого бюлетеня (бюлетеня для голосування на референдумі) іншій особі), незалежно від фактичного волевиявлення особи та результатів голосування - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

2. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі), - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.