Біля будівлі Криворізької районної виборчої комісії зафіксовано одразу декілька випадків підробки підписів у протоколі остаточного підрахунку голосів.

26.10.15 під час безперервного засідання Криворізької районної виборчої комісії, багато хто з дільничних (ДВК) та територіальних виборчих комісій (ТВК) які привозять пакети з бюлетенями та протоколами остаточного підрахунку голосів, допускають граматичні помилки, неточності, або взагалі не дописують необхідну інформацію в протокол. Тому, Криворізька районна ТВК відправляє членів ДВК назад на свої дільниці для складання протоколу з позначкою «Уточнений». При цьому члени ДВК зобов’язані повернутись до своєї виборчої дільниці, провести засіданні і більшістю від складу комісії ухвалити протокол про підрахунок голосів з позначкою «Уточнений». При цьому даний протокол видається кожному члену комісії, де вони мають у кожному примірнику поставити свій підпис.

Натомість спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано на відео, як головою Недайводської селищної ВК Крушко О.Г. біля будівлі Криворізької районної ТВК, прямо в авто, на якому вони приїхали, голова самостійно заповнювала протокол і ставила підписи замість всіх членів Недайводської селищної ВК.

Спостерігач «ОПОРИ» одразу зателефонував 102. Наряд міліції приїхав через 40 хвилин. За цей час члени Недайводської комісії розбіглись у невідомому напрямку, але одразу ж наші спостерігачі зафіксували на відео ще один автомобіль в якому підробляли протоколи остаточного підрахунку голосів не встановленими особами. Вони теж одразу почали втікати.

По прибуттю наряду міліції, з ними також прибув начальник слідчого відділу майор міліції Козлов Олександр Геннадійович. Спостерігачем ОПОРИ була складена заява за фактом порушення виборчого законодавства. Під час складання заяви, спостерігач неодноразово вказував на іншу особу, яка входить до складу Недайводської ВК. Але співробітники МВС прохання затримати особу, щоб взяти в неї свідчення, ігнорували і повідомили, що не хочуть втручатись у виборчий процес, що не мають права затримувати членів комісії, навіть після представлення відео-доказу про підробку підписів в протоколі.

Спостерігачі ОПОРИ також склали акт про порушення та написали відповідну скаргу, яку передали голові Криворізької районної ВК.

Згідно ч. 1 ст.80 Закону України «Про місцеві вибори»

«Дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає протокол про підрахунок голосів виборців з кожних місцевих виборів по кожному виборчому округу, по якому проводиться голосування на виборчій дільниці.  Форма  бланка протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці затверджується Центральною виборчою комісією не пізніш як за тридцять днів до дня голосування. Бланки протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців з кожних місцевих виборів по кожному виборчому округу виготовляються відповідною територіальною виборчою комісією для кожної виборчої дільниці у кількості примірників, визначеній відповідною територіальною виборчою комісією в порядку та строки, визначені Â статтею 75  цього Закону для виготовлення виборчих бюлетенів. Бланки протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці передаються виборчим комісіям разом із виборчими бюлетенями в порядку та строки, визначені статтею 75 цього Закону».

Відзначимо, що підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування чи результатів виборів, або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей – караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років (частини 3 і 4 статті 158 Кримінального кодексу України).

За коментарями звертайтеся:
прес-служба   Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській обл.
+380994263118
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                                                                                                                                                        
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android. Â