Процес виборів у Маріуполі та Красноармійську краще перезавантажити з самого початку та провести на початку 2016 року. Про це повідомив виконавчий директор Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко, який керує всеукраїнською кампанією спостереження Громадянської мережі ОПОРА на Донеччині на прес-конференції 26 жовтня.

«Ми закликаємо не проводити вибори 15 листопада в Маріуполі та Красноармійську. Неправильно буде вважати, що причина зриву виборів полягає лише в бюлетенях, які були надруковані але не передані до дільничних виборчих комісій. Адже насправді процедурні помилки та порушення з боку територіальних виборчих комісій мали системний характер протягом тривалого часу», - зазначив Ткаченко.

«Причини зриву виборів в Маріуполі і Красноармійську є політичними, а не процедурними. Гостре політичне протистояння між різними суб'єктами виборчого процесу створювало на різних етапах виборчого процесу перешкоди, які не можна було подолати у правовий спосіб. Тут треба починати все наново, з формування комісій, висування кандидатів та проведення агітації тощо. Інакше ми ризикуємо виправляти або повторити ті ж помилки, які вже були допущені», - наголосив експерт.

За його словами, у законодавстві прописано, що нові вибори вже мають відбуватися за рахунок місцевих бюджетів. Проте, остаточне рішення все одно приймати ЦВК та Верховній Раді України.

Тим часом, міліція відкрила кримінальне провадження для перевірки діяльності членів Красноармійської ТВК. А представники Маріупольської ТВК, які називають себе «демократичними силами» зробили публічну заяву з вимогою відставки голови ЦВК.

За коментарями звертайтеся:

Катерина Жемчужникова,

прес-секретар по Донецькій області

+380662701713

Довідково:

Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.Â