За попередніми висновками ОПОРИ, місцеві вибори в Україні відбулися з порушенням низки міжнародних стандартів та належної практики організації і проведення виборчого процесу, серед яких: нестабільність та невизначеність виборчого законодавства щодо окремих важливих процедур, порушення принципу рівності умов для кандидатів та рівної ваги мандату в контексті виборчої системи, незабезпечення належного рівня захисту виборчих бюлетенів та порушень, що мали ознаки підкупу виборців. Централізований адміністративний ресурс не мав системного впливу на виборчий процес в Україні, його масштаби були в рази меншими ніж під час чергових виборів 2010 року.  Порушення в день голосування 25 жовтня в переважній більшості громад мали несистемний характер та переважно не впливали на результат виборів, або ж підрахунку голосів, а кампанія в цілому була конкурентною. ОПОРА закликає Верховну Раду України забезпечити права громадян-мешканців Маріуполя і Красноармійська, де вибори 25 жовтня були зірвані, та внести зміни до виборчого законодавства для створення належних умов участі громадян у реалізації місцевого самоврядування у цих містах. ОПОРА закликає органи влади усіх рівнів утриматися від спроб використати зрив виборів у як підставу для обмеження місцевого самоврядування.

ЗАЯВА ОПОРИ щодо проміжних результатів спостереження за черговими місцевими виборами 2015 року

В цілому по Україні явка на місцевих виборах станом на 20 годину склала 46,5%, що лише на 2,2% менше за середню явку на місцевих виборах 2010 р. Як відзначає Ольга Айвазовська, координатор парламентських і виборчих програм ОПОРИ, про найтиповіші порушення дня голосування: «Спостерігачі ОПОРИ фіксували незначні порушення протягом дня виборів на 24,1% виборчих дільниць в межах України (похибка - 2,3%), більш вагомі порушення мали місце на 2,3% виборчих дільниць (похибка - 1,4%). Найтиповішими порушеннями дня голосування стали спроба видачі (отримання) бюлетенів без документа, що посвідчує особу,   порушення таємниці голосування – інциденти були зафіксовані на 17,7% виборчих дільниць в межах усієї України;   порушення таємниці голосування – на 7,5% виборчих дільниць в межах України; факти фотографування бюлетенів були зафіксовані лише на 1,9% виборчих дільниць, але значно частіше в Одесі (на 13,5% виборчих дільниць) та Дніпропетровську (11,9%)». З іншого боку, спроби вкидання бюлетенів пачками зафіксовано на 1,5% виборчих дільницях в межах України.

0 nationwide 18

0 nationwide 19

Щодо показників явки на виборах аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут зауважив: «У порівнянні з місцевими виборами 2010 року, коли середня активність виборців склала 48,7%, явка на цих місцевих виборах є дещо меншою (46,5%), але різниця складає всього 2,2%. Суттєво вища явка фіксувалася лише тоді, коли вибори до органів місцевого самоврядування збігалися в часі з парламентськими виборами (75,6% – у 1994 році, 70,8% – у 1998 році, 69,3% – у 2002 році, 67,6% – у 2006 році). У розрізі окремих міст, де ОПОРА проводить паралельний підрахунок голосів, активність виборців склала 37,9% в Одесі, 45,5% – в Харкові та 43,5% – в Дніпропетровську. Для порівняння, на місцевих виборах 2010 року активність виборців в Одесі була – 45%.   в Харкові – 39,9%, в Дніпропетровську – 40,8%».

0 nationwide 11

0 nationwide 21

Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА, зазначив, що непроведення виборів   у Маріуполі та Красноармійську Донецької області стало наслідком застосування політичних мотивів суб’єктами виборчого процесу, а не наявними в законодавстві України правовими механізмами.   «Ситуація, яка склалася в цих   містах не є унікальною у порівнянні з іншими містами чи регіонами України, в яких виникали проблеми із виготовленням виборчих бюлетенів, їх отриманням від підприємств-виготовлювачів та передаванням бюлетенів від   ТВК до ДВК. Але, на відміну від аналогічних ситуацій, відповідні проблеми у Маріуполі і Крсноармійську і не були вирішені у законний спосіб.   Гостре протистояння   між різними суб’єктами виборчого процесу призвело до повної дестабілізації роботи територіальних виборчих комісій, що засвідчує надмірний вплив на членів ТВК з боку політичних сил», – зауважив експерт.

Висновки ОПОРИ ґрунтуються на результатах довготермінового та короткотермінового спостереження, критеріях та принципах демократичних виборів, які викладено в документах Венеціанської Комісії, Копенгагенської конференції та Організації з Безпеки та Співробітництва в Європі (ОБСЄ). Кінцеві висновки щодо чергових місцевих виборів будуть опубліковані Громадянською мережею ОПОРА лише після оголошення результатів виборів та завершення всіх процедурних дій територіальними виборчими комісіями.

ЗАЯВА ОПОРИ щодо проміжних результатів спостереження за черговими місцевими виборами 2015 року

За коментарями звертайтеся:
Ольга Айвазовська, 063 617 97 50
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:   Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.