Спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька випадків винесення бюлетенів з приміщень для голосування. Мотивів дій виборців встановити не вдалося.

З двох дільниць у Дніпропетровську №121 341(вул.Робоча, 75А,) та №121 296 (вул.Героїв Сталінграду, 8Г) винесли виборчі бюлетені. Так, на одній з них, голосуючій отримав бюлетень у членів ДВК, підійшов до кабінки голосування, постояв хвилину і вийшов з дільниці, не проголосувавши.

Затримати його не вдалось. Міліцію члени комісії не залучали. Про порушення був складений акт.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що у ч. 3-4 ст. 158 КК України вказано про відповідальність коли: «Виборець намагається викрасти виборчу документацію, винести чи пошкодити скриньку. Викрадення, приховування виборчого бюлетеня, протоколу про підрахунок голосів чи іншого протоколу, скриньки з бюлетенями, незаконне знищення чи псування скриньки з бюлетенями».

Крім того, ч. 1 ст. 158 забороняє знищення виборчої документації або документів референдуму поза встановленим законом. ОПОРА наголошує, що пошкодження виборчої документації або документів референдуму карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років.

 

За коментарями звертайтеся:
прес-служба Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській обл.
+380994263118
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.