Вибори на Донеччині відбуваються без системних порушень. Спостерігачі від Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА повідомляють лише про окремі випадки.

Про це заявив у прес-центрі «Місцеві вибори на Донеччині» у Краматорську виконавчий директор Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко, який керує громадським спостереженням на Донеччині в рамках всеукраїнської кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

За його словами, цьогорічна явка є нижчою за попередні місцеві вибори. Наприклад, явка на 12:00 склала: Красный Лиман – 13,3% (5087 осіб), Дружківка – 7343 осіб, Добропілля – 16% (8027 осіб), Великоновосілка – 32,7%, Олександрівський район – 26,76% (3852 осіб). А явка на 15:00 у деяких містах становила: Красний Лиман – 27%, Димитрів – 20% (140 743 особи), Олександрівський район – 43,91% (6 561 осіб). Станом на 16:00 у Дружківці явка становить 12 387 осіб.

pr-conf porushennia Donechchyna 1

Краматорськ

З’явилась інформація, що на дільниці №140999 виборці голосують на бюлетенях з сусіднього округу. Спостерігач повідомив, що раніше ДВК №140999 і №141000 відносились до одного округу, а цього року їх розділили на 16 та 17 округи. Обидві дільниці знаходяться у приміщенні загальноосвітньої школи №6 Краматорська. Члени дільничної комісії №140999 наполягають, що разом із сусідньою дільницею №141000 вони утворюють повноцінний округ з трохи більше ніж трьома тисячами виборців. За словами члена Краматорської міської ТВК Володимира Подибайло, така ситуація склалась у зв'язку з тим, що ЦВК на своєму сайті неправильно подали інформацію про приналежність дільниць до округів. І це не більше як непорозуміння.

У школі №25, де знаходиться виборча дільниця, виборців заманюють пиріжками за 1 гривню та безкоштовним чаєм. Хто саме організував цей ярмарок – невідомо, але напередодні містом були розклеєні плакати з анонсом «На вибори - як на свято», де виборцям пропонували купити солодощі за 1 гривню. Шрифти виконані у стилі партії «Наш край», яка, крім того, є першою у списку.

В обласному управлінні МВС розповіли, що голова дільничної комісії звернув увагу на те, що один із виборців в кабінці для голосування намагався сфотографувати бюлетень. Голова комісії звернувся до міліції, правоохоронці поспілкувались із громадянином і виявили, що телефон дав йому невідомий чоловік, який попросив поставити відзначку в бюлетені навпроти відповідної партії, зафіксувати це на фото і отримати винагородження за це. Телефон правоохоронці вилучили і знайшли там ще кілька фотографій із відповідними позначками навпроти конкретної партії. Ці факти були задокументовані і тепер триває досудове слідство і встановлення особи, яка займалась підкупом виборців. Нагадаємо, що такі дії кваліфікуються статтею 160 Кримінального Кодексу України. У цілях слідства, правоохоронці не називають номер дільниці.

Краснолиманський район

У селищі Терни Краснолиманського району затримали чоловіка, який робив так звану «карусель» на користь кандидатів від «Опозиційного блоку». За словами сільського голови Тернів, у чоловіка був при собі комплект зі списком кандидатів від «Опозиційного блоку», а саме – були зрізані верхівки з агітаційних листків з іменами кандидатів. Цей чоловік прийшов на виборчу дільницю, на якій мав голосувати відповідно до прописки. Він заявив, що ці листки були для нього нагадуванням для голосування. За словами сільського голови, він викликав міліцію та повідомив про цей факт. Міліція сказала, що буде розбиратись. 

Добропілля

У дворі будинку секретаря місцевої ради Віктора Древаля вибухнув невстановлений шумовий вибуховий пристрій. Про це повідомляють в міліції Донецької області. Постраждалих у результаті події немає. Чиновник також є кандидатом у депутати міськради Добропілля. Зараз за даним фактом правоохоронці проводять перевірку. У міліції підтвердили, що одна з версій того, що сталось, пов’язана із виборчим процесом і участю кандидата у виборах.

За словами керівника руху «Сильні громади Донеччини» Валентина Краснопьорова, їх активісти також зафіксували, що на дільницю у Дружківці прийшли голосувати люди з психічними розладами. Близько 60 дітей, яких привезли під караулом. З кожним в кабінку заходила опікунка та голосувала. «Загалом, попри цей негативний досвід проведення виборів на Донеччині, згодом це може перерости у позитивний досвід для усіх суб’єктів виборчого процесу», - наголосив він.

Як підкреслив виконавчий директор ДОО ВГО КВУ Сергій Ткаченко, ці вибори можуть сприяти еволюційному розвитку виборчого процесу на Донеччині. «За більш ніж 20 років незалежності України в нашому регіоні склались певні правила поведінки під час проведення виборчого процесу в тих людей, які фактично представляли політичну монополію. Зараз ці люди в більшості своїй організовують виборчий процес, проте, вони бачать, що стара система вже не працює», - зазначив він.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.