У старому будинку зареєстровано 160 виборців. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили, що у будинку, розташованому на вул. Житецького, 22, зареєстровано 160 мешканців. Усі вони можуть проголосувати на виборчій дільниці № 681475. Як розповіла спостерігачам ОПОРИ голова комісії, у цьому помешканні соціальна служба реєструє безхатьків.

Станом на 12.45 ніхто із зареєстрованих за цією адресою не проголосував.

0 25.10.2015 khml 1

Прізвища кандидатів у бюлетенях надруковано з порушенням. На дільниці № 680480, що у cелі Каштанівка Кам’янець-Подільського району, виявили невідповідність бюлетенів з виборів сільського голови вимогам Закону України «Про місцеві вибори». Прізвища кандидатів на посаду голови села надруковано хаотично, хоча у Законі зазначено, що у виборчому бюлетені для голосування в єдиному одномандатному, одномандатному виборчому окрузі зазначаються порядкові номери, під якими в алфавітному порядку включені до бюлетеня зареєстровані у цьому виборчому окрузі кандидати (ч. 7 ст. 74).

Члени комісії склали за цим фактом акт і повідомили ОВК. Процес голосування триває.

0 25.10.2015 khml 2

Порушення в організації голосування за місцем перебування. Троє членів виборчої дільниці № 680365, що у с. Нестерівцях Дунаєвецького району, вирушили з переносною скринькою до виборців, які голосують вдома. Проте, за інформацією спостерігачів, вони зачинилися в одному із будинків і розпивають спиртні напої. Спостерігачі склали акт і викликали правоохоронців.

У селі Шрубків Летичівського району (дільниця № 680709) для організації волевиявлення за місцем перебування виборців з переносною скринькою вирушило двоє членів комісії. Однак згідно з ч. 9 ст. 78 Закону України «Про місцеві вибори» голосування виборців за місцем їх перебування організовують не менш як три члени дільничної виборчої комісії, визначені рішенням виборчої комісії. Такі члени виборчої комісії повинні бути представниками різних суб’єктів подання. Порушення зафіксували журналісти.

Агітація у день виборів. На дільниці № 681479, що у Хмельницькому, троє спостерігачів повідомили кандидату в депутати міської ради Євгену Ненашеву, що одна зі спостерігачів проводить соцопитування. За свідченням однієї спостерігачки, жінка часто повторювала «№ 8».

З вимогою відреагувати на ситуацію кандидат звернувся до правоохоронця, який перебував на дільниці. Міліціонер викликав оперативну групу. Правоохоронці  взяли пояснення у всіх сторін конфлікту.

0 25.10.2015 khml 3

Громадянська мережа ОПОРА нагадує: Закон регламентує час, який відводиться кандидатам і партіям на проведення агітації – з моменту прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів і до 24 години останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених строків є порушенням (частина 2 статті 54 Закону).

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:                                                                                                                             

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android