Загалом вибори проходять спокійно, однак на кількох дільницях зафіксовано спроби виносу бюлетенів, помилки у прізвищах кандидатів та не зняту агітацію у день голосування.

В місті Богуславі виборець порвав бюлетень і намагався викинути його за межі дільниці. На дільниці №320098 вранці виборець намагався винести бюлетень за межі дільниці. Члени комісії намагалися його зупинити, однак той порвав бюлетень.

Нагадуємо, що дії, які можу кваліфікуватися як спроба викрадення або приховування виборчого бюлетеня карається штрафом від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років (частина 1 і 2 статті 158-1 Кримінального Кодексу України).

В Богуславі в бюлетенях до міської ради помилки у прізвищах кандидатів. В Богуславі на дільниці № 320100, виборчий округ №24 в бюлетенях до міської ради виявлено помилку в прізвищі кандидата від політичної партії «Самопоміч». Замість Унгурян Сергій Іванович в бюлетені вказано «Онгурян Сергій Іванович». Тоді як на дільниці №320097, виборчий округ №11, Джемесюк Андрій Володимирович, вписаний в бюлетень як Джемисюк Андрій Володимирович (політична партія «Самопоміч»

О 13 годині ТВК зібрали екстрене засідання, на якому одноголосно прийняла рішення враховувати дані бюлетенів. Тому прізвище Онгурян слід читати як Унгурян та Джемисюк як Джемесюк про що невідкладно були повідомлені ДВК, на котрих зафіксовано цю помилку. На дільницях встановлено розмістити відповідні постанови на дільницях для інформування виборців.

У Ворзелі на дільниці жінка намагалася винести бюлетень, бо не побачила свого кандидата. За словами жінки, їй дали не той бюлетень, бо зазвичай вона голосувала по дев’ятому округу, а тепер отримала як виборець десятого. Жінка влаштувала скандал на дільниці, проте члени комісії перевірили, чи допустилися помилки і прийшли до висновку, що можливо її перенесли до іншого округу через перейменування вулиці. Проте, громадянку не влаштувало таке пояснення, тому вона досі чекає на приїзд свого кандидата, котрого викликала по телефону.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що дії, які можу кваліфікуватися як спроба викрадення або приховування виборчого бюлетеня карається штрафом від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років (частина 1 і 2 статті 158-1 Кримінального Кодексу України).

У Василькові прибрали не всю передвиборчу агітації. Спостерігач ОПОРИ зафіксував, що в місті Васильків в с. Путрівка на стовпах не забрали передвиборчу агітацію «Сили людей».

0 25 10 vasylkiv

Агітаційні матеріали повинні були зняти о 24 годині в п’ятницю місцевими органами виконавчої влади, що передбачено в частині 11, статті 60 ЗУ «Про місцеві вибори».

На деяких дільницях по області члени комісії видавали бюлетені виборцям без паспорта, однак наразі це носить радше поодинокий характер.

За коментарями звертайтеся:
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм
Громадянської Мережі ОПОРА у Київській області
063 685 95 28
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android