Спостерігачі ОПОРИ зафіксували не зняту агітацію на білбордах, спробу роздавати бюлетені без паспорту, а також неправильно встановлені скриньки на дільницях.

Через увімкнену камеру ОПОРИ комісія припинила видавати бюлетені без паспорта. У селі Великі Єрчики (Сквирський район) Київської області комісія на дільниці № 320873 почала видавати бюлетені без паспорта. Виборець уже збирався брати бюлетені, коли спостерігач ОПОРИ увімкнула камеру, щоб зафіксувати порушення. Однак, члени комісії, зауваживши стеження, зупинили правопорушення. Відповідно до ЗУ «Про місцеві вибори» статті 3, бюлетень видають лише за паспортом громадяянина України, тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадняства України).

На дільниці в м. Сквира відсутній протокол засідання. На дільниці №320864 в місті Сквира відсутній протокол ранкового засідання, що вважається порушенням виборчого Законодавства, оскільки не здійснювалось документування діяльності ДВК. Голова комісії не пояснила причини, чому не було протоколу. Згідно ЗУ «Про місцеві вибори» статті 27 частини 11 «На засіданні виборчої комісії ведеться протокол засідання…».

Комісія неправильно встановила скриньки для бюлетенів. На дільниці №320501 в селі Рудня-Левківська члени комісії неправильно встановили виборчі скриньки. Виходило так, що виборчі скриньки були розташовані поміж столами із бюлетенями і кабінами для таємного голосування.

Однак, відповідно до ч.2, с.76 ЗУ «Про місцеві вибори»: Стаціонарні виборчі скриньки для голосування встановлюються так, щоб виборці при підході до них мали можливість проходити через кабіни для таємного голосування.

Після зауваження Громадянської мережі ОПОРИ порушення усунули.

0 25 10 Rudnya

Згурівка: замість того, щоб зняти білборди, лише зафарбували логотип партії. В день голосування в селищі Згурівка досі не зняли зовнішню рекламу політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», а лише зафарбували логотип партії, вид місцевих виборів і вихідні дані, але залишили прізвища кандидатів і слоган.

Сьогодні зранку білборди ще були на місці, що зафіксував спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що строк агітації завершився о 24 годині в п’ятницю, 23 жовтня 2015. Агітація в день голосування і напередодні забороняється в частина 2, статті 54 Закону України «Про місцеві вибори».

Агітаційні матеріали знімаються напередодні дня голосування органами виконавчої влади, що передбачено в частині 11, статті 60: «Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п’ятниці, що передує дню голосування, відповідними службами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування».

0 25 10 Zhurivka

В Яготині в день голосування розкидані по вулицях з листівками із ознаками "чорного піару"

Листівки розкидали вчора в день тиші, а сьогодні вони досі по вулиці. На зображені Ігор Коломойський зображений у вигляді ляльковода політичними силами, а позаду нього видно Геннадія Корбана.

Офіційно агітація мала завершитися о 24 годині в п’ятницю, 23 жовтня. Згідно частини 11, статті 60, за знімання агітації відповідальні місцеві органи виконавчої влади.

0 25 10 Yahotyn

За коментарями звертайтеся:
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм
Громадянської Мережі ОПОРА у Київській області
063 685 95 28, [email protected]
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android