Київщина: зранку не допускали на дільницю спостерігачів, а в Богуславі виборці голосували в помилкових бюлетенях.

 

У селі Юрківка Ставищанського району перед початком голосування частина членів комісії зачинилася за дверима, не впускаючи інших членів комісії і спостерігачів. В селі кажуть, що це боротьба за посаду сільського голови.  Голова зачинилася за дверима разом із кількома членами комісії, не впускаючи інших. Причини спостерігачам ОПОРИ не пояснили. Опісля таки впустили усіх членів комісії. Як наслідок, голосування розпочалося із запізненням.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що право присутності на виборчих дільницях офіційним спостерігачам та журналістам гарантується Законом України «Про місцеві вибори» (пункти 3,5,6 частини 9 статті 27).

Перешкоджання офіційним спостерігачам або іншим суб’єктам виборчого процесу виконувати їхні повноваження карають обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк (частина 1 статті 157 Кримінального кодексу України)

В Богуславі на дільниці №320095 виборці голосували не в своїх виборчих округах. На цій виборчій дільниці комісія переплутала бюлетені зі списками кандидатів до міської ради в округах №6 і №7. Тому виборці голосували не за тих кандидатів, які балотуються на їхніх округах. Помилку з’ясували через годину від початку голосування.

За коментарями звертайтеся:
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм
Громадянської Мережі ОПОРА у Київській області
063 685 95 28
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android