У Волинській області Ковельська міська, Старовижівська районна та окремі сільські ТВК Ратнівського району повторно друкували бюлетені через виявлені помилки. Відповідну інформацію Громадянська мережа ОПОРА отримала 24 жовтня.

Ковельська міська виборча комісія Волинської області на засіданні увечері 23 жовтня прийняла рішення про внесення змін до Постанови № 32 від 9 жовтня 2015 р. «Про затвердження тексту виборчого бюлетеня на чергових виборах депутатів місцевих рад 25 жовтня 2015 року». Відповідно до новоприйнятого рішення внесено зміни до попередньо затвердженого зразка бюлетеня.

«Ковельська міська виборча комісія виявила невідповідність тексту виборчого бюлетеня з виборів Ковельського міського голови вимогам Закону України «Про місцеві вибори», а саме частини 7 статті 75 закону. Керуючись частиною 1 статті 75, частиною третьою, сьомою статті 74 Закону України «Про місцеві вибори», Ковельська міська виборча комісія постановляє: внести зміни до постанови № 32 від 9 жовтня 2015 року, виклавши додаток № 1 (зразок виборчого бюлетеня) у новій редакції», - ідеться у Постанові № 48 від 23 жовтня 2015 р. 

Postanjva 48

Зокрема, у першій редакції постанови «Про затвердження тексту виборчого бюлетеня» у відповідному зразку було вказано лише прізвище, ім’я та по-батькові кандидатів на посаду Ковельського міського голови. Інших відомостей, передбачених законом, внесено до тексту бюлетеня не було.

Poperednij tekst bjuletenja Kovel

Відповідно до ч. 7, Ст. 74 Закону України «Про місцеві вибори» у виборчому бюлетені для голосування в єдиному одномандатному, одномандатному виборчому окрузі зазначаються порядкові номери, під якими в алфавітному порядку включені до бюлетеня зареєстровані у цьому виборчому окрузі кандидати (у депутати, на посаду сільського, селищного, міського голови, старости), їх прізвища, власні імена (усі власні імена) та по батькові (за наявності), відомості про рік народження, освіту, партійність, посаду, основне місце роботи (заняття), місце проживання, а також суб’єкт висування кожного кандидата (у разі якщо кандидат висунутий шляхом самовисування, міститься позначка "самовисування"). Між порядковим номером та прізвищем кожного кандидата розміщується порожній квадрат.

Щоб донести до виборців інформацію про ці відомості, спочатку на засіданні 23 жовтня Ковельська міська виборча комісія прийняла рішення № 46 про виготовлення інформаційних плакатів про кандидатів, оскільки коштів на передрук бюлетенів комісія вже не мала. Однак пізніше комісія звернулася до ЦВК з проханням виділити додаткові кошти для друку бюлетенів.

З метою забезпечення реалізації виборчих прав громадян, відповідно до частини третьої статті 69 Закону України "Про місцеві вибори", враховуючи постанову Ковельської міської виборчої комісії Волинської області від 23 жовтня 2015року № 47 та звернення цієї комісії від 23 жовтня 2015 року № 41, Центральна виборча комісіясвоїм рішенням № 503 від 23 жовтня 2015 року затвердила Розподіл додаткових коштів субвенції з Державного бюджету України місцевим бюджетам на підготовку і проведення виборів Ковельського міського голови (Волинська область) 25 жовтня 2015року у сумі 34,4 тис. грн. У результаті 24 жовтня Ковельська міська виборча комісія повторно замовила друк 54342 бюлетенів.

У Старовижівському районі в с. Любохини під час приймання бюлетенів для голосування з виборів депутатів районної ради на засіданні ДВК № 070856, було виявлено невідповідність в імені кандидата у депутати районної ради від політичної партії ВО «Свобода» Вавриш Наталії (було зазначено Тетяна). 24 жовтня Старовижівська районна виборча комісія прийняла рішення про передрук бюлетенів.

Novyj tekst bjuletenja Kovel

Передрук бюлетенів відбувався і у Ратнівському районі. Так, Річицька, Кортеліська, Забродівська сільські виборчі комісії були змушені передруковувати бюлетені для голосування з виборів депутатів сільської ради в окремих одномандатних виборчих округах. Зокрема, під час приймання бюлетенів для голосування на засіданнях ДВК №070744 (с Заброди), № 070745 (с. Лучичі), № 070746 (с. Якушів) було виявлено невідповідність номерів дільниць номеру дільниці, проставленому на бюлетенях. На засіданні ДВК № 070760 (с. Кортеліси) було виявлено помилку у прізвищі кандидата у депутати сільської ради Ольги Грущук (Грищик), а під час приймання бюлетенів на засіданні ДВК № 070772 (с. Річиця) – помилку в імені кандидата у депутати сільської ради Йосипа Кіпеня. Зі слів голів відповідних сільських ТВК, всі помилки були допущені з вини поліграфічного підприємства.

Окрім того, 23 жовтня Волинська обласна виборча комісія все ж таки вирішила замовити бюлетені для голосування з виборів депутатів обласної ради для спецдільниць і 24 жовтня на засіданні передала їх відповідним районним, міським (міст обласного значення) ТВК. Нагадаємо, що Громадянська мережа «ОПОРА» повідомляла про те, що обласна виборча комісія не замовила виборчі бюлетені на спецдільниці.

За коментарями звертайтеся:
Людмила Хомич
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
+380678896667
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.