В комісії переплутали бюлетені через те, що не було маркування з номерами дільниць на пачках. Сьогодні, в переддень початку голосування нові бюлетені вже везуть в міську виборчу комісію.

На пачках з бюлетенями зі списками кандидатів до облради, котрі напередодні отримала Вишгородська міська виборча комісія, не було маркування з номерами дільниць. Оскільки кількість бюлетенів необхідних для дільниць співпадала, то комісія роздала бюлетені дільничним комісіям.

В результаті виявилось, що в посортованих пачках бюлетенів переплутані округи. Деякі комісії встигли поставити штампування на бюлетенях, через що ті фактично зіпсовані.

Голова Вишгородської міської виборчої комісії Микола Терновий говорить, що не знає хто насправді допустився помилки: «Можливо, це моя помилка, бо я мав не допустити розподіл бюлетенів. Як кажуть, відпускає командир. Але по-людськи мені здається, що нашої помилки тут не має і про це також говорили представники обласної виборчої комісії, коли приїжджали з’ясовувати».

Микола Терновий запевняє, що комісія не мала можливості ідентифікувати бюлетені, тому дивно що не було заводського маркування.

«За Законом усі бюлетені мають бути одного кольору, тобто вироблені однією партією, тому передрукувати довелося усю бюлетені до обласної ради в округах №20 і №21 Київської області, а не лише ті, що зіпсовані безпосередньо. Приблизно 25 тисяч», -  каже Микола Терновий.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що виготовлення і доставка бюлетенів фінансується із державного бюджету України.

За коментарями звертайтеся:
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм
Громадянської Мережі ОПОРА у Київській області
063 685 95 28
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android