Представники Громадянської мережі ОПОРА за три дні до дня голосування, 22 жовтня, в  Тернопільському прес-клубі презентували результати своєї роботи. Під час цієї прес-конференції було висвітлено основні  проблеми та порушення виборчого процесу в Тернопільській області.

Координатор виборчих програм ОПОРИ в Тернопільській області насамперед зупинився на найбільш поширеному порушенні у ході цьогорічної виборчої кампанії – це недотримання норм Закону щодо ведення передвиборчої агітації суб’єктами виборчого процесу. Сюди належить розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без вказаних вихідних даних та їх розміщення у недозволенних місцях, що суперечить Закону України «Про місцеві вибори», а також Правилам благоустрою міста.  Окремо, було сказано про агітаційний плакат кандидата від «БПП» Ігоря Вонса, на якому було зображено емблему Національної поліції, що суперечить ЗУ «Про національну поліцію», а також про розміщення агітації інших учасників перегонів у громадському транспорті та на будівлях державної власності.

Щодо пошкодження агітаційних матеріалів, то спостерігачами було зафіксовано такі випадки: у селищі Підволочиськ (білборд кандидата в депутати Анатолія Сівчука та вивіска місцевого осередку «РПОЛ») та  у місті Тернополі (сітілайт кандидата в мери В. Бліхара та плакат кандидата до міської ради Степана Сіткара).

Координатор також розповів присутнім про випадки які мають, на думку спостерігачів ОПОРИ, ознаки непрямого підкупу виборців. Сюди можна віднести будівництво «зупинки-бібліотеки» кандидатом в депутати Тернопільської міської ради від «БПП -Солідарність» Віталієм Мариновським, а також будівництво дитячих майданчиків кандидатом від партії «Громадський рух «Народний контроль» та подарунок книжок для Залісецької шкільної бібліотеки (Збаразький район, Тернопільської області) також кандидатом від «ГР «Народний контроль».

Щодо діяльності ТВК, то спікер зазначив про випадок коли Тернопільська міська ТВК 17 жовтня, в останній день реєстрації офіційних спостерігачів не працювала до 24.00 год., хоча в останній день (30 вересня) коли відбувалась реєстрація кандидатів  в депутати до місцевих рад та на посаду міських голів, цей же виборчком приймав документи до опівночі.

Щодо подій, які трапились напередодні у видавництві «Терно-граф», то координатор зазначив, що, на його думку, зараз немає підстав скасовувати вибори, але якщо бюлетені (які не були знищені) якимось чином з’являться в урнах для голосування, то тоді легітимність виборів буде під питанням. Щодо порядку та строку, коли саме мають бути знищенні зайві або браковані бюлетені та друкарські форми для їх виготовлення, то відповідно до ч. 3 ст. 75 ЗУ «Про місцеві вибори», це визначається умовами договору між відповідною ТВК і поліграфічним підприємством.

У ході прес-конференції журналісти звернулись до спостерігачів із запитанням чому, деякі порушення ними ж  виявленні досі не усуненні.  Посилаючись на результати обговорення цих проблем із правоохоронцями під час круглого столу, який відбувся напередодні, Ігор Процик, відповів, що ці проблеми не вирішуються через тривале проведення слідчих дій правоохоронцями щодо їх розслідування та особливостями застосування на практиці норм законодавства України.

На завершення зустрічі спостерігачі та журналісти обговорили деякі моменти співпраці, для кращого виявлення та висвітлення порушень на завершальному етапі місцевих виборів.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.