В Одеській області станом на 22 жовтня спостерігачами ОПОРИ зафіксовано 124 факти, що мають ознаки непрямого підкупу виборців.

За інформацією координатора громадського спостереження за місцевими виборами в Одеській області, яку він озвучив під час прес-конференції 23 жовтня, в Одесі діяльність щодо матеріального заохочення виборців, що здійснюється від імені кандидатів у депутати Одеської міської ради, носить масовий характер.

Так, за період виборчої кампанії в обласному центрі зафіксовано 73 випадки, що мають ознаки підкупу виборців.

Партії, від імені яких ведеться діяльність з ознаками підкупу: «БПП «Солідарність», «Довіряй ділам», Українська морська партія Сергія Ківалова, «Опозиційний блок». Також зафіксована діяльність з ознаками підкупу від імені кандидатів від партій «Відродження» і «Блок Дарта Вейдера».

Крім того, за інформацією ОПОРИ, на «гарячу лінію» Комітету виборців та ОПОРИ з 19 жовтня почали надходити повідомлення про надання виборцям грошових коштів в обмін на голос від імені окремих кандидатів у депутати Одеської міської ради від партій «БПП «Солідарність», «Опозиційний блок» і Української морської партії Сергія Ківалова.

«У зв'язку з масовістю агітаційної активності кандидатів з ознаками підкупу виборців в Одесі, є підстави для припущень про серйозне спотворення волевиявлення громадян на виборах до Одеської міської ради, на прийняття рішень яких було здійснено істотний вплив».

Крім того, за його інформацією, в районах Одеської області зафіксовані випадки діяльності кандидатів з ознаками підкупу виборців від Аграрної партії, ВО «Батьківщина», «Опозиційний блок», «Відродження», «Довіряй ділам», «Наш Край», «Блок Петра Порошенко «Солідарність».

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.