Від початку виборчої кампанії місцевих виборів ОПОРА зафіксувала 668 порушень, найбільше з яких, станом на 22 жовтня,складає незаконна агітація (380 порушень) та підкуп виборців (193). Незважаючи на окремі виявлені випадки, застосування адмінресурсу не набуло масового і системного характеру. Активну виборчу кампанію у двох і більше областей вели лише 12 політичних партій із 132, що беруть участь у місцевих виборах. Непродуманість окремих норм, неоднакове їх застосування всіма виборчими комісіямита визнання ЦВК й судовими органами в окремих випадках декларативності положень Закону «Про місцеві вибори» підвищуєризик втрати суспільної довіри до здатності держави ефективно забезпечувати якість виборчого процесу.

ЗВІТ. ПОПЕРЕДНІ ВИСНОВКИ ОПОРИ ЩОДО ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ 25 ЖОВТНЯ 2015

 

Як відзначає Ольга Айвазовська, координатор парламентських і виборчих програм ОПОРИ: «Станом на 22 жовтня найпоширенішими порушеннями виборчого законодавства стала незаконна агітація та непрямий підкуп виборців. Серед 668 порушень, вже зафіксованих ОПОРОЮ, 380 стосувалися випадків незаконної агітації і 193 - підкупу виборців». Як зауважує експерт, найчастіше незаконна агітація проводилася шляхом виготовлення та поширення матеріалів передвиборчої агітації не за рахунок коштів  виборчого фонду. Натомість ключовою формою непрямого підкупу виборців став благоустрій прибудинкових територій та дорожньої інфраструктури, встановлення дитячих та спортивних майданчиків, роздача продуктових наборів та подарунків, надання виборцям безкоштовних медичних, юридичних послуг. Попри наявну мотивацію і значний потенціал у провладних кандидатів і партій щодо застосування адміністративного ресурсу, масового й системного характеру ці зловживання не мають (зафіксовано майже два десятки інцидентів).

0 0 1-porushennia

Передвиборна агітація на місцевих виборах проходила у переважно конкурентних умовах, які не порушувалися необґрунтованими законодавчими обмеженнями або необґрунтованим втручанням держави. За оцінками спостерігачів ОПОРИ,  12 політичних партій здійснювали активну виборчу кампанію у двох і більше областях. Як зазначає Олександр Неберикут, аналітик Громадянської мережі ОПОРА: «До таких партій відносять «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (активна кампанія в усіх 24 областях), ВО «Батьківщина» (20 із 24 областей), «УКРОП» (11 із 24), «Наш край» (9 із 24), «Опозиційній блок» (9 із 24), «Об’єднання «Самопоміч» (8 із 24), партія «Відродження» (7 із 24), ВО «Свобода» (5 із 24), Радикальна партія Олега Ляшка (5 із 24), Аграрна партія України (4 із 24), «Громадський рух «Народний контроль» (3 із 24) та партія «Рідне місто» (2 із 24)». Натомість зафіксована активність у виборах достатньо великої кількості локальних партій, які формально маючи загальнонаціональний статус, обмежували свою діяльність окремими територіальними громадами.

0 opora 2-lidery

0 0 13-rainting

Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА, зазначив:  «Враховуючи увесь  попередній звітний період, ОПОРА відносить до проблемних територіальних громад щодо місцевих виборів Дніпропетровськ, Харків, Черкаси, Одесу, Маріуполь та Красноармійськ (Донецька обл.) і Лисичанськ (Луганська обл.).  У цих регіонах зафіксовані серйозні проблеми в роботі виборчих комісій та забезпеченні їх політичної неупередженості, наявні ризики зловживання адміністративним ресурсом в день голосування і після закриття виборчих дільниць, набули поширення прояви непрямого чи прямого  підкупу виборців». Експерт зауважив, що, у зв’язку із організаційними проблемами або політичними факторами у процесі виготовлення виборчих бюлетенів, до міст ризику ОПОРА відносить також  Тернопіль і Полтаву.

Відзначимо, що в усіх регіонах України територіальні виборчі комісії на місцевих виборах масово не дотрималися строків виготовлення виборчих бюлетенів та інших з цим пов’язаних виборчих процедур. Помилки та неточності, допущені під час затвердження тексту виборчих бюлетенів, спричинили необхідність додаткових витрат на виготовлення нових виборчих бюлетенів.

Станом на 22 жовтня, згідно з даними ОПОРИ, було здійснено 1581 ротація членів відповідних виборчих комісій у складі 640 ТВК (територіальних виборчих комісій), які були утворенні рішенням ЦВК, [ротації у складі обласних, районних, міських (міст обласного значення, м. Києва), районних в м. Києві виборчих комісій]. Це складає майже 15% від загальної кількості членів ТВК, які були утворені Центральною виборчою комісією.  У той же час, в порівнянні із ротаціями у складі окружних виборчих комісій на позачергових виборах народних депутатів України 2014 р. (в середньому по країні було 50% ротацій), наразі склад ТВК є відносно стабільним. Дільничні виборчі комісії, які утворювалися ТВК до 09 жовтня 2015 р. включно,  зазнавали значних ротацій персонального складу. Незважаючи на відсутність масових фактів зриву роботи ДВК, утворення більшості цих виборчих комісій у мінімальному складі створюють ризики виникнення організаційних складнощів в день голосування.

За оцінками ОПОРИ, політичні партії та кандидати несли надмірні витрати на проведення передвиборної агітації, використовуючи найдорожчі її форми (зовнішня та медійна реклама). У той же час недоліком кампанії стала відсутність широкої практики проведення відкритих дискусій або дебатів між кандидатами про перспективи локального розвитку. Виборці на місцевих виборах зіштовхнулися із масовими випадками ведення передвиборної агітації із використанням передвиборних обіцянок, які не належать до повноважень органів місцевого самоврядування.

ЗВІТ. ПОПЕРЕДНІ ВИСНОВКИ ОПОРИ ЩОДО ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ 25 ЖОВТНЯ 2015

За коментарями звертайтеся:

Ольга Айвазовська, 063 617 97 50
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                                              
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android