У Подільському районі столиці зафіксували випадок роздачі коштів мешканцям 83 виборчого округу.

22 жовтня у Подільському районі столиці за адресою Галицька, 13 киянам роздавали по 250 гривень. Інформацію про це розмістив на своїй фейсбук-сторінці місцевий житель та водночас офіцер поліції Дмитро Крештофов.

23.10 pidkup

У коментарі прес-секретарю Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Крештофов розповів, що ще вранці 22 жовтня вахтерка під’їзду, у якому мешкає пан Дмитро, повідомляла жителям, що від Оксани Гармати, кандидатки від політичної партії «Єдність»,  роздають окуляри та 250 гривень. 

Прибувши за вказаною адресою, Дмитро побачив близько 50 чоловік, які стояли в черзі. Громадян пускали по 20 осіб до окремої кімнати, де їм розповідали про все хороше зроблене очільником партії «Єдність» Олександром Омельчинком та кандидатами на посаду депутатів до Київської міської ради. Особливо виділили діяльність місцевої кандидатки Оксани Гармати, яка балотується по 83 округу в списках вищезгаданої партії. Нагадаємо, що Олександр Омельченко також претендує на посаду мера Києва на місцевих виборах 25 жовтня.

Далі присутнім запропонували прийти на дільницю та проголосувати, а якщо вони побачать будь-які порушення, то повідомити про них. Паралельно організатори переписували паспортні дані виборців та повертали документи зі «стипендіями» розміром 250 гривень у конвертах. Крім того, бабусям дарували ще й окуляри. Загалом лекція тривала близько 30 хвилин.

Після завершення бесіди Дмитро Крештофов викликав поліцію. Згодом приїхала й слідчо-оперативна група. Пан Дмитро написав рапорт про виявлення кримінального правопорушення. Зараз справа перебуває в стані розгляду.

23.10 sprava 1

Надавати будь-які коментарі спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА слідчо-оперативна група відмовилась. Проте в будівлі, де все відбувалось, зібралось декілька людей переважно похилого віку. Один із чоловіків довірливо повідомив спостерігачу, що «сегодня ничего не будет, лавочку прикрыли». Разом із тим інша жіночка активно вимагала щось отримати за свою доньку, яка лікар і не може бути особисто присутньою, у руках вона мала її паспорт.

Також спостерігачу ОПОРИ вдалось поспілкуватись і з головою громадської організації «Київська організація інвалідів «Соти» Титаренко Людмилою Анатоліївною, яка й видавала кошти громадянам. Під час бесіди Дмитро  Крештофов теж спробував потрапити на прийом та запитав, коли можна занести списки.  Людмила Анатоліївна зробила вигляд, що вперше чує про списки та почала розповідати про свою активну громадську позицію. Потім вона наголосила, що людей запрошувала бути спостерігачами на виборах, а провокатор від партії «УКРОП» буцімто все вигадав й викликав поліцію.

Варто додати, що поруч із місцем розташування ГО «Київської організації інвалідів «Соти» знаходиться офіс партії «Єдність».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям ГРОШЕЙ чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Варто додати, що здійснення передвиборчої агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів, робіт, послуг карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років (частини 2-4 статті 160 Кримінального кодексу України).

Громадянська Мережа ОПОРА закликає кандидатів та політичні партії дотримуватись законодавства України та використовувати лише чесні методи під час ведення передвиборчої агітації.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.