Так звані кандидати-«двійники» на посаду міського голови Іршави Закарпатської області вирішили зняти свої кандидатури із перегонів, але не зареєстрували заяви у ТВК про відмову балотуватися 05 жовтня – кінцеву дату, коли дозволено це робити. У підсумку справа закінчилася у судах, внаслідок чого реєстрацію одного кандидата таки скасовано, іншого – ні.

Мова йде про кандидатів на посаду міського голови Іршави шляхом самовисування – Володимира Товстого та Василя Бобика. У самому факті їх реєстрації вбачаються ознаки застосування так званої технології «двійників», оскільки на виборах зареєстровано претендентів на посаду голови міста від партії «Відродження» Віктора Товстого та від партії «Єдиний Центр», чинного голови міста – Степана Бобика.

Як стало відомо ОПОРІ, обидва «двійники» шляхом самовисування вирішили відмовитися від балотування на посаду міського голови. Згідно із вимогами статті 47 Закону України «Про місцеві вибори», подавати заяви про відкликання своєї кандидатури можна не пізніш як за 19 днів до дня голосування, тобто – до 05 жовтня включно. Згадані кандидати принесли свої заяви про зняття кандидатур 05 жовтня в районі 19.00, але не змогли їх зареєструвати, оскільки приміщення міської виборчої комісії на той час виявилося зачиненим.

У факті відсутності чергових членів комісії на робочому місці спостерігачі ОПОРИ вбачають недобросовісне ставлення керівництва та членів Іршавської міської виборчої комісії до своєї роботи та покладених на них обов’язків. ОПОРА зазначає, що, зважаючи на кінцеву дату щодо подань заяв про зняття кандидатур, чергові члени міської ТВК 05 жовтня повинні були працювати до 23.59.

У коментарі ОПОРІ голова комісії за квотою партії «Україна Соборна» Діана Коростіль факт відсутності членів комісії до півночі пояснила необізнаністю – мовляв, члени комісії не знали, що чергувати треба до закінчення доби.

Як стало відомо ОПОРІ з матеріалів судових справ, обидва кандидати – і Володимир Товстий і Василь Бобик, – склали акти про факт відсутності членів ТВК на робочому місці 05 жовтня у період із 18.00 до 23.59. Втім далі дії кандидатів були різними, внаслідок чого лише одного із них таки зняли із реєстрації.

Володимир Товстий наступного дня, 06 жовтня, зареєстрував заяву у виборчій комісії про відкликання своєї кандидатури, усно пояснивши, що не зміг цього зробити напередодні через відсутність членів ТВК. Того ж дня комісія відмовила у задоволенні цієї заяви, зіславшись на порушення терміну подачі заяви.

22.10 tovstyj TVK

Відтак кандидат звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду. Колегія суддів – головуючий С.Гарилко, С.Гебеш та Т.Скраль – дослідивши усі матеріали справи, зокрема визнала «протиправною бездіяльність Іршавської міської виборчої комісії». Простіше кажучи – судді визнали вину членів комісії у тому, що ТВК 05 жовтня не працювала у період із 18.00 до 23.59. Відтак у постанові від 10 жовтня судді скасували постанову виборчої комісії від 06 жовтня, якою кандидату Володимиру Товстому було відмовлено у його знятті з перегонів. У цій же постанові суд зобов’язав Іршавську виборчу комісію скасувати постанову про реєстрацію Володимира Товстого як кандидата на посаду міського голови.  Простіше кажучи – Володимир Товстий перестав бути кандидатом на посаду міського голови.

22.10 tovstyj sud

Кандидат Василь Бобик, після того, як не застав членів комісії 05 жовтня, повторно звернувся до комісії із своєю заявою не наступного дня, а лише 12 жовтня. Того ж дня ТВК прийняла постанову, якою відмовила В.Бобику у знятті його кандидатури. Мотивація – порушення терміну реєстрації такої заяви.

Василь Бобик також звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду. У суді він пояснив, що не звертався до комісії у період із 06 по 11 жовтня, оскільки перебував на лікуванні.

У цьому випадку колегія суддів – головуючий П.Микуляк, Т.Скраль, С.Гаврилко – факт відсутності членів ТВК на робочому місці із 18.00 до 23.59 05 жовтня – залишила без розгляду «у зв’язку із пропуском встановленого ст.172 КАС України п’ятиденного строку звернення». Водночас суд, посилаючись на постанову відносно кандидата Товстого,  визнав, що кандидат Бобик «по факту був позбавлений права своєчасного звернення із заявою про відмову від балотування».

У підсумку 13 жовтня суд постановив скасувати постанову Іршавської міської виборчої  комісії від 12 жовтня, якою кандидату Бобику відмовлено у його знятті із реєстрації. Водночас суд зобов’язав комісію повторно розглянути заяву кандидата.

22.10 bobyk sud

Того ж дня Іршавська міська виборча комісія зібралася на засідання, де прийняла постанову №37, якою, зокрема, скасувала реєстрацію Василя Бобика як кандидата на посаду міського голови, таким чином задовольнивши його заяву, що була написана 05 жовтня. Простіше кажучи – 13 жовтня, згідно з постановою комісії, Василь Бобик перестав бути кандидатом.

22.10 bobyk TVK

Однак свої претензії до такої постанови Іршавської виборчої комісії висловив кандидат на посаду міського голови від партії «Відродження» Віктор Товстий, який підготував позов. Наступного дня, 14 жовтня, справа знову була на порядку денному Закарпатського окружного адміністративного суду

Станом на 22 жовтня у Єдиному реєстрі судових рішень ще нема постанови щодо вирішення питання по суті. Утім, за інформацією спостерігача ОПОРИ, суддя С.Гебеш своєю постановою скасував постанову виборчої комісії про зняття кандидатури Василя Бобика. Цю інформацію ОПОРІ підтвердила і голова комісії Діана Коростіль.

Таким чином Василь Бобик, станом на 22 жовтня, – кандидат на посаду міського голови Іршави, про що інформація є і на сайті ЦВК.

22.10 kandydaty

Відтак у бюлетені для мешканців Іршави, наразі, буде два кандидати із прізвищем «Бобик» – один 1989 року народження, безробітний; інший – 1953 року народження, чинний голова міськради. Також на посаду міського голови претендує Віктор Товстий від партії «Відродження» та «самовисуванец» Ярослав Сухан.

 

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.