У Подільському районі столиці кандидати від партії «Батьківщина» організували для жителів перевірку зору та безкоштовну роздачу окулярів. Під час заходу місцеві бабусі зчинили бійку.

19 жовтня за адресою вул. Гонгадзе, 32Б відбувалась анонсована заздалегідь перевірка зору та безкоштовна роздача окулярів. На оголошеннях, які масово розклеєні Подільським районом міста Києва, зазначено, що це благодійна акція від адвокатського об’єднання «Український адвокат», яка триває з 17 до 24 жовтня. Проте поруч зображений логотип Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та розміщений надпис: «Роздивись свого кандидата, зроби вибір свідомо!». Крім того, киян попрохали мати з собою паспорт з «пропискою».

21.10 oholoshennya

Відомо, що під час акції роздавали агітаційні матеріали на підтримку кандидатів у депутати Київради від партії «Батьківщина» Юрія Дідовця (81 округ) та Анни Рудник (80 округ).

Близько 17:00 спостерігач Громадянської мережі ОПОРА прибув за зазначеною в оголошенні адресою. Будівля виявилась громадською приймальнею пана Дідовця.  Через те, що бабусі почали шуміти та битись в черзі, була викликана поліція. Правоохоронці внесли випадок в Єдиний реєстр досудових розслідувань, але не припинили огляд людей на якість зору та роздачу окулярів.

21.10 pryymalnya

21.10 scrin

Після від’їзду поліції в приймальні знову почали перевірку зору та видачу окулярів усім охочим. У приміщенні знаходилося 2 лікарі. Біля входу зчинилась штовханина, працівник штабу Юрія Дідовця змушений був кидати окуляри в натовп, а громадяни в цей час й далі лаялись.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Варто додати, що здійснення передвиборчої агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів, робіт, послуг карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавлення волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років (частини 2-4 статті 160 Кримінального кодексу України).

Громадянська мережа ОПОРА закликає кандидатів та політичні партії дотримуватись законодавства України та використовувати лише чесні методи під час ведення передвиборчої агітації.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784           
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android