Вчора ввечері, 20 жовтня, члени районних виборчих комісій виносили пакування з виборчими бюлетенями з виборів міського голови Херсона з подвір’я друкарні «Стар» у кільці правоохоронців. Протестувальники супроводжували цю процесію криками «Ганьба!»

Так закінчилась процедура передачі виборчих бюлетенів по виборах Херсонського міського голови від Херсонської міської виборчої комісії до районних у місті виборчих комісій (Суворовської, Дніпровської, Комсомольської). Передача проходила безпосередньо на території друкарні «Стар», де виготовлялись виборчі бюлетені. Цей процес супроводжувався акцією протесту громадських активістів, які висловлювали своє невдоволення тим, що до виборчих бюлетенів був включений Володимир Сальдо, екс-мер міста Херсона, член Партії Регіонів, прибічник режиму Януковича,  який голосував за закони 16 січня, і має в місті серед демократичних сил негативну репутацію.


Нагадаємо, що Володимир Васильович Сальдо був зареєстрований кандидатом на посаду Херсонського міського голови, за поданням ПП «НАШ КРАЙ», Постановою Центральної виборчої комісії тому,  що два склади Херсонської міської виборчої комісії приймали рішення про відмову у реєстрації, попри рішення Одеського апеляційного адміністративного суду.

Проте у громаді Херсону не вщухає невдоволення реєстрацією Володимира Сальдо  і тим, як відбулося затвердження тексту виборчого бюлетеня і організація друку. Друкарню «Стар» вчора оточили пікетувальники, які погрожували не випустити автомобілі з бюлетенями з двору поліграфічного підприємства.

Міліція забезпечила правопорядок та охорону бюлетенів. 

Спостерігач ОПОРИ звернувся за коментарем до різних суб’єктів виборчого процесу.

Так, кандидат в депутати Херсонської міської ради від ПП «НАШ КРАЙ» Тетяна Докучаєва вважає, що всі труднощі із затвердженням та друком бюлетенів – це саботаж і зрив виборчого процесу від окремих груп людей.

А кандидат на посаду міського голови від Партії «УКРОП» Віталій Богданов  та уповноважена особа партії вважають, що передача виборчих бюлетенів до районних виборчих комісій відбувалась з порушенням Закону України «Про місцеві вибори» у тій частині, що на цьому засіданні, що відбувалося у друкарні не було кворуму. За їхніми словами, були присутні 10 членів комісії, необхідних для кворуму, але одна з членів комісії відкликала свій підпис під протоколом комісії. 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.