Кореспондентам «Точки ОПОРИ» заборонили знімати зустріч Олександра Гереги з педагогами у приміщенні Хмельницького обласного ліцею-інтернату. Коли журналісти відмовилися припинити зйомку, їх силою виштовхали із зали. Конфлікт вирішували за участю правоохоронців.

19 жовтня о 15.00 у актовій залі Хмельницького обласного спеціалізованого ліцею-інтернату відбулася зустріч з кандидатом у депутати Хмельницької обласної ради, співзасновником партії «За конкретні справи» Олександром Герегою.

20.10.2015 1 khmeln okhorona 1

20.10.2015 1 khmeln okhorona 2

Як повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, зустріч організувало керівництво Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Послухати кандидата зібралися педагоги зі всієї області, які в той час проходили курси підвищення кваліфікації на базі ліцею. До речі, у час, коли відбувалася зустріч, вчителі мали б бути на четвертій парі.

Спостерігачі ОПОРИ, які водночас є кореспондентами видання «Точка ОПОРИ», знімали захід на камери, що не сподобалося кандидату. Відтак охорона Олександра Гереги почала вимагати від журналістів припинити зйомку. Коли ті відмовилися, показавши журналістські посвідчення і аргументувавши свою відмову нормами чинного законодавства, їх силою виштовхали з актової зали.

Кореспонденти, у свою чергу, викликали правоохоронців. Також на місце інциденту прибули також представники партійного штабу. Після з’ясування усіх обставин партійці вибачилися перед журналістами, пояснивши дії охоронців прагненням уникнути провокацій, і запропонували надати графік усіх зустрічей кандидатів від партії «За конкретні справи» з виборцями.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, Громадянська мережа ОПОРА наголошує: перешкоджаючи роботі журналістів, кандидати порушують ст. 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», відповідно до якої журналіст має право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами. За умисне перешкоджання професійній діяльності журналістів п. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України визначає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Принагідно хочемо також наголосити, що відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України «Про освіту» залучення учнів, студентів до участі в політичних акціях під час навчально-виховного процесу не допускається.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:                                                                                                                             

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.