У період з 12 по 15 жовтня спостерігачі ОПОРИ відвідали 352 виборчі дільниці в 14 з 26 районів Одеської області, а також в обласному центрі, що становить 25% від усієї кількості ділянок в області. Результати моніторингу викликають певне занепокоєння щодо готовності ДВК до роботи.

Спостерігачі ОПОРИ відвідували виборчі дільниці впродовж робочих днів з 9-ої до 18-ої години. Під час моніторингових візитів спостерігачами за офіційними адресами вдалося знайти практично всі виборчі дільниці. Однаку зафіксовані випадки, коли за вказаними адресами не вдалося виявити ані членів комісії, ані ознак роботи самої комісії. Такі випадки набули широкого поширення в обласному центрі, а також в Ренійському районі та Великомихайлівському районі.

В Одесі на 20% з відвіданих виборчих дільниць (спостерігачі ОПОРИ відвідали 43% дільниць у місті) не вдалося отримати жодних підтверджень того, що ДВК почала виконувати свої обов'язки. Крім того, серед спеціальних виборчих дільниць в обласному центрі поширені випадки, коли ДВК навіть не провели перше засідання у визначений законом термін. При цьому найбільшу кількість непрацюючих ДВК спостерігачі фіксували в Київському районі і в Приморському районі Одеси, найменшу – в Суворовському.

Крім того, В Одеській області в середньому тільки близько 65% членів комісій мають досвід роботи на попередніх виборах. Найменш досвідчені члени комісій працюють в Болградському та Ренійському районі (30-40%), найбільш досвідчені – в Котовському районі (90%). В обласному центрі відповідний досвід має тільки половина складу ДВК.

У порівнянні з попередньою виборчою кампанією частка досвідчених членів комісій збільшилася в середньому лише на 5%, що говорить про високу плинність кадрів, тобто дуже небагато тих членів комісій, які вже працювали на попередній виборчій кампанії погодилися взятися за таку роботу цього річ.

Більше того: для Одеси актуальною є проблема систематичного невиконання обов'язків членами ДВК. У роботі дільничних виборчих комісій поза засіданнями беруть участь тільки ті члени комісій, які отримують оплату з державного бюджету. При цьому 80% членів комісій з'являються тільки на засідання ДВК. В інший час увесь тягар роботи лягає на плечі декількох членів комісії.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:                                                                                                                             

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android