На Волині станом на 19 жовтня лише дві районні ТВК передали надруковані бюлетені сільським та селищним комісіям, а чотири ТВК – ще не забирали їх з друку.

Громадянська мережа ОПОРА у Волинській області зафіксувала недотримання строків виготовлення виборчих бюлетенів поліграфічними підприємствами для окремих виборчих комісій. Зокрема, із запізненням було надруковано виборчі бюлетені для Любомльської районної виборчої комісії (18 жовтня), Маневицької районної виборчої комісії (19 жовтня). Крім того, для Луцької міської і районної виборчих комісій, Шацької і Ківерцівської районних ТВК станом на 19 жовтня бюлетені ще не надруковано.

Обласна виборча комісія проводила виїзне засідання у приміщенні поліграфічного підприємства з 15 до 17 жовтня, на якому безпосередньо на місці отримувала і передавала виборчі бюлетені міським (міст обласного значення) та районним ТВК. Так, вчасно (15-16 жовтня) отримали виборчі бюлетені для виборів депутатів обласної ради Ковельська, Володимир-Волинська, Турійська, Любомльська, Любешівська, Камінь-Каширська, Ківерцівська, Локачинська, Рожищенська, Іваничівська, Шацька районні та Володимир-Волинська, Ковельська, Нововолинська міські виборчі комісії.

Натомість, на день пізніше, як того вимагає закон, 17 жовтня, бюлетені для виборів депутатів обласної ради отримали Луцька міська, Маневицька, Луцька, Горохівська, Ратнівська і Старовижівська районні виборчі комісії.

Не забезпечили ТВК і вчасну передачу виборчих бюлетенів селищним та сільським ТВК. Зокрема, наступного дня, після отримання з поліграфічного підприємства, виборчі бюлетені передали сільським, селищним ТВК лише Нововолинська міська, Локачинська та Ковельська районні виборчі комісії.

З порушенням строків передала бюлетені Горохівська і Любешівська районні виборчі комісії (17 жовтня), Камінь-Каширська районна ТВК (18 жовтня), а Ківерцівська районна виборча комісія передала бюлетені для голосування на  виборах депутатів обласної ради сільським, селищним комісіям.

Крім того, з різних причин ще не передавали бюлетені сільським і селищним ТВК Луцька, Локачинська, Рожищенська, Володимир-Волинська, Іваничівська, Турійська, Маневицька, Ківерцівська, Ратнівська, Старовижівська, Шацька і Любомльська районні, Луцька, Володимир-Волинська і Ковельська міська виборчі комісії.

Відповідно до ч. 1, Ст. 75 Закону України «Про місцеві вибори» територіальна виборча комісія на підставі договору, укладеного між нею і поліграфічним підприємством, забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах відповідно: виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, районна в місті (у містах, де утворені районні у місті ради), міська (міст республіканського в Автономній Республіці Крим, обласного значення, міст Києва та Севастополя) територіальна виборча комісія - не пізніш як за десять днів до дня голосування та отримує виготовлені виборчі бюлетені не пізніш як за дев’ять днів до дня голосування в упаковці підприємства-виготовлювача на підставі акта приймання-передачі за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували також два факти недотримання процедури приймання бюлетенів сільськими та селищними комісіями (ч. 9-11, Ст. 75 закону). Зокрема, у Ковельському та Любешівському районах відповідні районні ТВК передали сільським та селищним ТВК виборчі бюлетені для голосування на виборах депутатів районної ради, однак сільські ТВК не транспортували передані їм бюлетені, а залишили їх під охороною правоохоронців у приміщенні районних виборчих комісій.

Спостерігач ОПОРИ взяв коментар з цього приводу у голови Любешівської районної виборчої комісії Тетяни Колесник.

«Ми передали виборчі бюлетені сільським та селищним виборчим комісіям. Вони, у свою чергу, залишили їх під охороною міліції у приміщенні нашої ТВК, оскільки в районі не вистачає правоохоронців на всі села. 23 жовтня сільські та селищні комісії заберуть їх у нас», - розповіла Тетяна Денисівна.

Прокоментувала даний факт також голова Ковельської районної виборчої комісії Антоніна Комісарук.

«Бюлетені отримані ми передали сільським і селищним комісіям. З усіх комісій отримували голова та три члени виборчих комісій, а потім залишили їх у нас під охороною. Виїзного засідання вони не проводили», - зазначила Антоніна Комісарук.

За коментарями звертайтеся:
Людмила Хомич
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
+380678896667
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.