18 жовтня чинний мер Києва та водночас кандидат на посаду міського голови Віталій Кличко відкрив кінотеатр «Жовтень», використавши захід для самореклами.

18 жовтня за адресою вул. Костянтинівська, 26 відбулося урочисте відкриття столичного кінотеатру «Жовтень», який постраждав від пожежі минулого року.  Киян запросили на захід на 15.00, але ще більш ніж годину гості були змушені слухати та дивитись політичну рекламу, а потім їх так і не впустили в середину.

Поблизу кінотеатру, і на самій будівлі, були розміщені щити із зазначеною датою відкриття «Жовтня» та гаслами провладної партії: «18 жовтня відкриємо «Жовтень». Реальними справами змінюємо наше місто. Віталій Кличко». Біля входу у кінотеатр був встановлений величезний екран на якому розмістили агітацію партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»,лідером якої є кандидат на посаду міського голови Віталій Кличко. Крім того, з екрану присутнім постійно нагадували під яким номером у виборчому бюлетені знаходиться партія столичного мера.

19.10 foto BPP

19.10 foto ahitatsiya

Захід розпочався із показів фільмів. Один із них був про рік на посаді мера Києва, зокрема про уже зроблене Віталієм Володимировичем. На відео містився логотип «Кличко мер».

Згодом з кінотеатру почали виходити чиновники столичної мерії і депутати Київради, які повторно балотуються у Подільському районі столиці на місцевих виборах. Далі відбулась офіційна частина із перерізанням стрічки та «інспектування» кінотеатру паном Кличком. Варто додати, що всі присутні кияни так і не змогли потрапити до кінотеатру, адже пускали лише тих, хто мав запрошення.

ОПОРА вважає, що відсутність у чинній редакції Закону України «Про місцеві вибори» вимоги до посадових осіб, які вирішили взяти участь у виборчих змаганнях, на час виборчої кампанії йти у відпустку та вести перевиборну агітацію у однакових умовах з іншими кандидатами, є одним з головних викликів цьогорічних місцевих виборів. Оскільки така ситуація порджує загрозу зловживання такими кандидатами владою та службовим становищем. Згідно зі статтею 364 Кримінального кодексу України зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, - карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, у частині 2 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» зазначено, що кандидатам, які займають посади в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації. Саме тому вищезазначена активність Віталія Кличка, чинного мера Києва, може мати непрямий вплив на виборців та ознаки передвиборної агітації із застосуванням адміністративного ресурсу.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. 

Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.