Як не заплутатися з новим виборчим бюлетенем? Що потрібно знати перед голосуванням? 28 секунд соціального ролика ОПОРИ допоможуть вам  зробити свідомий вибір.

Як підтверджує дослідження ОПОРИ, засноване на результатах фокус-групових дискусій з виборцями (проведеного на замовлення ОПОРИ Київським міжнародним інститутом соціології з 31 серпня по 9 вересня 2015 року), більшість громадян не обізнані зі змінами виборчого законодавства та принципом голосування за новим виборчим бюлетенем.

ОПОРА робить ваш свідомий вибір простішим: 28 секунд і ви розумітимете, як голосувати за новим бюлетенем на виборах депутатів місцевих рад (у ролику йдеться про усі місцеві ради, окрім сільських і селищних рад):

  • Спершу великими літерами вказується повна назва місцевої організації політична партії;
  • Після неї в дужках читаємо ім’я лідера списку (перший номер виборчого списку) до відповідної місцевої ради, якого буде обрано автоматично в разі подолання партією виборчого бар’єру в 5%;
  • Великими літерами наприкінці вказується ім’я кандидата від відповідної партії у вашому виборчому окрузі.

Ставлячи хрестик або галочку (чи будь-яку іншу позначку) у квадратику бюлетеня, виборець одночасно голосує за партію, лідера списку та відповідного кандидата у депутати в окремому виборчому окрузі.

Нагадуємо, що Громадянська мережа ОПОРА створила цілу серію унікальних продуктів, які допоможуть відслідковувати виборчу кампанію та робити свідомий вибір:

(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:                                                                                                                                    
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному свідомому спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android