На вул. 8 Березня в Ужгороді спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщення друкованої агітації у заборонених місцях від кандидатів «Європейської партії України» до Ужгородської міської ради.

На вході до приміщення Жіночої консультації №2, що є комунальною установою, розміщена друкована листівка із символікою «Європейської партії України». На листівці –  кандидат у депутати Анатолій Ковальський та кандидат до міськради і на посаду міського голови – Іван Волошин.

18.10 konsultazija

Така ж листівка розміщена і на іншій комунальній установі – КП «ЖРЕР №5», яке виконує функцію місцевого жеку. Слід зазначити, що Анатолій Ковальський очолює цю комунальну установу.

Іван Волошин є першим заступником міського голови. Обоє кандидатів – чинні депутати міськради.

18.10 zhek

У згаданих фактах спостерігачі ОПОРИ вбачають ознаки грубого порушення законодавства – розміщувати друковану агітацію на приміщеннях державної та комунальної форм власності забороняється. Крім того, керівникам державних чи комунальних установ забороняється використовувати ресурси за місцем роботи для проведення власної агітації.

Про обидва випадки спостерігачі ОПОРИ повідомили Ужгородську міську виборчу комісію та міськвідділ міліції.

ОПОРА нагадує: згідно з частиною статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», кандидатам, які займають посади в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Згідно з частиною 9 цієї ж статті, забороняється розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали, політичну рекламу та повідомлення про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, на об’єктах культурної спадщини, на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності, а також у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху.                             

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.