Кандидат у депутати Київської міської ради по 103 виборчому округу від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олег Костюшко роздав матеріальну допомогу виборцям Солом’янського району міста Києва.

15 жовтня 2015 року на електронну пошту спостерігача ОПОРИ надійшла інформація про імовірний підкуп виборців зі сторони кандидата в депутати Київської міської ради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олега Костюшка. Зокрема, була надана інформація про те, що вищезгаданий кандидат, який є чинним депутатом Київської міської ради, у своїй приймальні роздає по 500 гривень громадянам як матеріальну допомогу. Були надані відповідні фотографії конвертів та грошей.

17.10 foto groshi konverty

(Фото надане виборцем)

Для перевірки даної інформації, 16 жовтня о 18 годині спостерігачі ОПОРИ прибули до громадської приймальні Олега Костюшка, що знаходиться за адресою вулиця Ернста, 4, адже там, згідно наданої інформації, мала відбуватися чергова роздача грошей громадянам.

Прибувши за зазначеною адресою, активісти виявили значну кількість виборців у приміщені приймальні та білі конверти на столі. Вбачаючи факт можливого підкупу виборців, спостерігачі ОПОРИ викликали міліцію.

Сама роздача конвертів з матеріальною допомогою розпочалася близько 18:40. Її здійснював безпосередньо кандидат у депутати Олег Костюшко, називаючи прізвища виборців та вручаючи конверт. Вже згодом прибули працівники міліції, а ще за п’ятнадцять хвилин - слідчо-оперативна група, яка почала брати пояснення у громадян, що знаходились у приміщенні приймальні. Натомість вищезгадані конверти правоохоронці так і не вилучили, оскільки, за їхніми словами, не мають таких повноважень.

 Сам же Олег Костюшко на зауваження спостерігачів ОПОРИ, що він є кандидатом у депутати та суб’єктом виборчого процесу, заявив про те, що нічого протизаконного він не вчиняє, адже роздає матеріальну допомогу громадянам як чинний депутат Київської міської ради.

Згодом прибули колеги Олега Петровича, які знову почали розповідати про те, що роздача матеріальної допомоги є цілком законною, і жодного порушення виборчого законодавства тут немає.

Спостерігачі ОПОРИ написали відповідну заяву правоохоронцям і наразі матеріали та обставини події внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори»забороняється проводитипередвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям ГРОШЕЙ чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Варто додати, що здійснення передвиборчої агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів, робіт, послуг караєтьсяобмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавлення волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років (частини 2-4 статті 160 Кримінального кодексу України).

Громадянська Мережа ОПОРА закликає кандидатів та політичні партії дотримуватись законодавства України та використовувати лише чесні методи під час ведення передвиборчої агітації.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
 
(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.