На телефон гарячої лінії Чернівецького представництва ОПОРИ надійшло повідомлення про те, що кандидат в депутати Чернівецької міської ради від політичної партії «Народний контроль» Ярослав Петришин роздавав подарунки з агітацією в школі №27. Спостерігач ОПОРИ виявив, що насправді такий випадок мав місце і цей кандидат роздав 500 пакунків дітям, в яких містились солодощі, соки, купони на знижку в магазині комп’ютерної техніки «Німфа» та агітаційна листівка за цього кандидата. Власником фірми «Німфа» є Ярослав Петришин.   

 Як з’ясувала ОПОРА, 13 жовтня кандидат в депутати міської ради Ярослав Петришин привітав подарунками школярів ЗОШ №27 (вул. Воробкевича, 19) та нагородив переможців конкурсів. Ярослав Петришин роздавав дітям 1-4 класу подарункові пакети. Всього було роздано 500 таких подарункових пакетів. Кожний набір складався з соку, солодощів та з купону-знижки на покупку у магазині «Німфа». До кожного такого пакету додавалася кулька та агітаційна листівка за кандидата.

0 petryshyn

Вже 15 жовтня на святковому концерті з нагоди Дня захисника України Ярослав Петришин нагородив переможців міських змагань із стрільби та військово-прикладного спорту картами пам’яті, а переможців із футбольного турніру – футбольним м’ячем.

В коментарі ОПОРІ директор ЗОШ №27 Віктор Томяк підтвердив, що школярам 1-4 класів роздавалися подарункові пакети та нагороджувалися переможці міських змагань кандидатом в депутати від політичної партії «Народний контроль» Ярославом Петришиним. Посадовець не вбачає в цих діях правопорушення, тому дозвіл на проведення таких заходів дав.

Ярослав Петришин є кандидатом в 37 виборчому окрузі, до якого входять вулиці, прилеглі до 27 школи (бульвар Героїв Сталінграду: 4Б, 9, 10–12, 14, 16–18, 20; бульвар Героїв Сталінграду: 22–24; вул. Воробкевича Сидора: 13–33; вул. Ентузіастів: 9, 23–27; вул. Івасюка Володимира: 6–17; пров. Коровійський).

Кандидат не вбачає у своїх діях порушення виборчого законодавства, так як акція проходила від мережі магазинів «Німфа».

- Я є власником мережі магазинів «Німфа». Нашій мережі цього місяця виповняється 15 років. Цей бізнес є соціально відповідальний і тому дуже важливо підтримувати дітей, викладачів. Ми подарували 500 діткам перших класів солодощі, сік та купон. Цей купон дає право купити товар в магазині «Німфа» по собівартості. Наприклад, людина хоче купити мобільний телефон за тисячу гривень, а при наявності даного купона може придбати його за 950 грн., – розповів кандидат в депутати Ярослав Петришин.

За його словами, кожний подарунковий пакет вартував 15-20 грн. та купон, який дає право на скидку 50 грн або і більше.

Відповідно до п.4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Згідно п.3 ст.160 Кримінального кодексу України, здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Минулого тижня ОПОРА фіксувала спорудження дитячого майданчику за кошти друзів кандидатки в депутати Чернівецької міської ради від «Народного контролю» Оксани Кінащук.

Нагадаємо, що ОПОРА розробила додаток для смартфонів (АНДРОЇД), в якому міститься вся необхідна інформація про місцеві вибори 2015 року.

Про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

 
Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер (#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.