Учасники виборчих перегонів на Чернігівщині продовжують наполегливо порушувати правила розміщення агітаційних матеріалів. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА знову виявили кандидатів, які ігнорують Закон України «Про місцеві вибори», розповсюджуючи свої агітки у непередбачених для цього місцях та без вихідних даних.

Днями активісти ОПОРИ зафіксували друковані агітаційні матеріали діючого міського голови та кандидата на цю ж посаду від партії «Наш край» Олександра Соколова на вікнах тролейбусів.

Troleybus

Відповідно до п.6 ч.9 статті 60 Закону «забороняється розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів».

Запрошення на свято «Таланти нашого краю» від тієї ж політичної сили розклеєні на дверях кабінетів у дитячій поліклініці №2 Чернігівської міської ради.

Zaproshennia

До слова, одним з кандидатів до Чернігівської міської ради, за підтримки якого відбудеться свято та ім’я якого вказане у запрошенні, є головний лікар поліклініки Ганна Якубова.

Окрім наявності у таких діях ознак використання інституційного адмінресурсу, ОПОРА фіксує порушення п.5 ч.9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», яким забороняється розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали, політичну рекламу та повідомлення про перебіг виборчого процесу в приміщення установ державної та комунальної форми власності.

Листівку ще одного кандидата на посаду сільського голови с. Старий Білоус Марини Павлікової (позапартійна) розміщено з порушеннями – без вихідних даних (вбачаємо порушення ч.2 ст.56 ЗУ) та у непередбачених для політичної реклами місцях (зупинка громадського транспорту, ч. 4 ст. 56 ЗУ).

Staryi Bilous 1

Staryi Bilous 2

Крім того, частина 6 статті 54 вищезазначеного закону передбачає: «Здійснення передвиборної агітації виключно за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється».

За коментарями звертайтеся:

Євген Романенко

координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА

в Чернігівській області

068 386 60 54

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.