У жовтні 2015 року активні виборчі кампанії в регіонах України розгорнули 27 партій, водночас лише 6 партій проводять масштабні агітаційні кампанії в  більш  ніж третині областей. Судове оскарження відмов у реєстрації кандидатів стало достатньо ефективним способом відновлення виборчих прав місцевих організацій партій та кандидатів. Спектр основних виборчих порушень, які в цілому рівною мірою притаманні кандидатам від усіх партій – суб’єктів виборчого процесу, включає в себе незаконну агітацію, зловживання адміністративним ресурсом і непрямий підкуп виборців. Водночас такі випадки хоч і були поширені, але не мали системного характеру.

Спостерігачі ОПОРИ виявили 6 партій, які проводять масштабні загальнонаціональні виборчі кампанії у більш ніж третині областей України. Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр КЛЮЖЕВ назвав ці політичні сили: «Це "Блок Петра Порошенка "Солідарність" веде активні кампанії в 24 областях, ВО «Батьківщина» - в 20 областях, партія «Наш Край» - в 12 областях, «Опозиційний блок» - в 10 областях, партія «УКРОП» і «Самопоміч» - активні в 9 областях. При цьому в окремих містах чи регіонах активно проявляють себе так звані локальні партії, які формально мають загальнонаціональний статус, але діють виключно на рівні окремих територіальних громад».

16.10 agitasiya 101

 

16.10 agitasiya 202

16.10 agitasiya 4

16.10 agitasiya 5

16.10 agitasiya 6

16.10 agitasiya 7

16.10 agitasiya 8

16.10 agitasiya 9

16.10 agitasiya 10

16.10 agitasiya 11

16.10 agitasiya 13

16.10 agitasiya 13

16.10 agitasiya 14

 

 

Судове оскарження відмов у реєстрації кандидатів стало достатньо ефективним способом відновлення виборчих прав місцевих організацій партій та кандидатів.  Ольга КОЦЮРУБА, експерт  Громадянської мережі ОПОРА, зауважує: «Суди частіше задовольняли позовні вимоги потенційних кандидатів та забезпечували їх право бути обраними, ніж підтримували правові позиції територіальних виборчих комісій. Остання обставина є позитивною ознакою місцевих виборів 2015 р. у порівнянні із попередніми черговими місцевими виборами,  які були проведені у 2010 р.».  Втім, в окремих територіальних громадах та регіонах виборці досі не знають остаточного переліку кандидатів. Це пов’язано із виборчими спорами навколо реєстрації чи відмови в реєстрації кандидатів, які продовжуються у судах, на рівні територіальних виборчих комісій та ЦВК. При цьому відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» вже завершився не лише строк реєстрації кандидатів, а й передбачений законодавством термін для виготовлення бюлетенів з виборів депутатів обласних, районних, міських рад та міських голів.

У зв’язку із фактичною незавершеністю етапу реєстрації кандидатів, стабільність виборчого процесу в окремих  областях, містах чи районах була поставлена під сумнів.  Насамперед мова йде про вибори Черкаського міського голови, Черкаської міської ради та Харківської обласної ради, на яких досі залишається невідомим остаточний перелік кандидатів.  Це пов’язано із відмовами територіальних виборчих комісій у реєстрації кандидатів від місцевої організації Партії вільних демократів (м. Черкаси) та регіональної організації партії «Опозиційний блок» (Харківська обл.), які досі залишаються предметом незавершених виборчих спорів. Потенційно проблемними залишаються вибори міського голови та міської ради Херсона, в якому лише 15 жовтня було вирішено питання про включення до тексту виборчого бюлетеня кандидата Володимира Сальдо, висунутого місцевою організацією партії «Наш край». Напружена ситуація із виконанням виборчих процедур зберігається у міській та районних у місті територіальних виборчих комісій Маріуполя, що негативно впливає на заходи з організації і проведення голосування в цьому місті.

ЦВК власними рішеннями здійснювала повноваження, віднесені до компетенції ТВК. ОПОРА зазначає, що безпосереднє залучення ЦВК до вирішення проблем, пов’язаних із виконанням повноважень ТВК, є  необхідним і вимушеним, враховуючи бездіяльність або неспроможність окремих територіальних комісій ефективно виконувати виборчі процедури.  Зокрема ЦВК зареєструвала кандидата на посаду Слов’янського міського голови, висунутого місцевою організацією партії «Опозиційний блок», та кандидата від партії «Наш край» на виборах Херсонського міського голови та Херсонської міської ради. Рішенням ЦВК були скасовані постанови Слов’янської міської виборчої комісії, Черкаської міської виборчої комісії, Харківської обласної виборчої комісії,  Херсонської міської виборчої комісії, Іванківської районної виборчої комісії Київської області, Красноармійської міської виборчої комісії, які стосувалися реєстрації кандидатів на місцевих виборах.  Також ЦВК достроково припиняла повноваження усього складу Слов’янської міської виборчої комісії, Херсонської міської виборчої комісії, Маріупольської міської виборчої комісії Донецької області, Новороздільської  міської виборчої комісії Львівської області, а також деяких інших комісій на підставі встановлення факту порушень виборчого законодавства.  

Порушення правил ведення передвиборчої агітації є наймасовішим зловживанням, до якого вдаються партії та окремі кандидати на посади міських голів. Понад 60 таких випадків зафіксовані спостерігачами ОПОРИ в усіх областях України (водночас не носили системного й регулярного характеру). Зокрема до таких дій вдавалися партії «Рідне місто», УКРОП, «Наш край», «Сила людей», ВО «Батьківщина», БПП «Солідарність»,«Опозиційний блок», Радикальна партія Олега Ляшка, Громадський рух «Народний контроль», «Партія простих людей Сергія Капліна», ВО «Свобода», ВО «Самопоміч», партія «Відродження», партія «Воля».

Зафіксовані спостерігачами випадки використання владних повноважень і бюджетних ресурсів у передвиборчих інтересах кандидатів і партій носять епізодичний характер. Найчастіше спостерігачі ОПОРИ фіксували факти проведення агітаційних заходів з використанням службового (посадового) становища, агітаційних повідомлень у комунальних ЗМІ та офіційних виданнях органів місцевої влади і місцевого самоврядування. Такі випадки були помічені в Київській, Харківській, Одеській, Вінницькій, Волинській, Донецькій, Полтавській, Миколаївській, Хмельницькій, Дніпропетровській, Чернівецькій, Чернігівській, Черкаській областях. Зловживання здійснювалися в інтересах різних кандидатів і партій – суб’єктів виборчого процесу, зокрема партії «Наш Край», БПП «Солідарність», партії «УКРОП», ВО «Батьківщина», Аграрної партії України, партії «Відродження».

Залишається поширеною практика надання виборцям безоплатно або на пільгових умовах товарів, майна, послуг. Подібні випадки хоча й не носять системного характеру, фіксуються у всіх областях України. Невідворотність покарання (як кандидатів, так і виборців), навіть за дрібні порушення, може слугувати головним запобіжником від подібних зловживань.

 

Проміжний звіт за результатами спостереження опори на місцевих виборах 25 жовтня 2015 р.

 

За коментарями звертайтеся:

Олександр Клюжев, 095-822-53-19

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:                                                                                                                                                             

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Рекомендуємо кожному свідомому спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток ОПОРИ «Місцеві вибори» для Android через Google Play Store у вашому пристрої.