Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА звернулась до міліції з проханням оперативно відреагувати на порушення законодавства, а саме розміщення агітаційної реклами на білбордах без вихідних даних. Так, станом на 15 жовтня у Пирятину та Лохвиці ОПОРА звернулась до міліції зі скаргою на політичну партію - “Партія Простих Людей” та на кандидата в депутати до обласної ради від політичної партії “Блок Петра Порошенка – Солідарність” Романа Товстого (безпартійний) і народного депутата VIIскликання Тараса Кутового (політична партія “Блок Петра Порошенка - Солідарність”).

POltava zayava OPORI do milicii Лохвиця 3 по вулиці Шевченка на повороті Пирятин-Лубниjpg

POltava zayava OPORI do milicii Лохвиця 1 по вулиці Шевченка на повороті Пирятин-Лубни

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксувала у Пирятині білборд політичної партії “Партія Простих  Людей” з зображенням народного депутата та лідера партії Сергія Капліна на перехресті вулиці Леніна та Київської. Білборд не містить вихідних даних. Такий самий білборд був помічений по вулиці Леніна, біля дитячої полікліники. Крім цього на автостанції “Вежа” весить величезний банер від народного депутату без вихідних даних.

POltava zayava OPORI do milicii Каплін 1 по вулиці Леніна

POltava zayava OPORI do milicii вулиці Леніна та Киівськоі

POltava zayava OPORI do milicii Каплін 2 на автостанціі Вежа

Помітивши порушення частини 2 статті 56 Закону України “Про місцеві вибори”, де зазначено, що «Друкований матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється», спостерігач звернулась до міліції та написала заяву. Вона була зареєстрована під номером 2540. Працівники правоохоронних органів зняли копії з Закону України, який був зі спостерігачем, тому що, як вони повідомили, для них подібний випадок не є типовим.

Наступна заява від спостерігача ОПОРИ була направлена до міліції з міста Лохвиця. Де було зафіксовано два білборди по вулиці Шевченка на повороті Пирятин-Лубни. З одного боку вулиці розміщений білборд кандидата в депутати до обласної ради від політичної партії “Блок Петра Порошенка – Солідарність” Романа Товстого, а з іншого білборд народного депутата Тараса Кутового (політична партія “Блок Петра Порошенка - Солідарність”). Спостерігач ОПОРИ звернулась у Лохвицьку міліцію, де її направили до слідчого Володимира Кравченко, який допоміг скласти заяву та викласти пояснення. На місце міліція не виїхала, проте черговий зафіксував заяву і надав талон-повідомлення №00000655 (реєстраційний номер 2538).

ОПОРА також зазначає, що згідно частині 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори»:«Здійснення передвиборної агітації виключно за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
poltava@opora.org.ua
 
Анна Мосієнко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380982856796
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.