Кандидати в депутати місцевих рад різного рівня та кандидати на посади міських голів організували 14 жовтня до Дня захисника України ряд заходів у населених пунктах області, під час яких спостерігачі ОПОРИ зафіксували ознаки агітації, що супроводжувалась матеріальним стимулюванням виборців.

У Чигирині на стадіоні «Колос» пройшли футбольні змагання серед команд Суботова та Стецівки за підтримки кандидата на посаду міського голови Степана Буханця (самовисуванець). Після матчу С. Буханець подарував усім гравцям медалі, а переможцям – конверт з 1000 гривень. Окрім цього, ще одній команді передав жилетки та м’яч. Нагадаємо, що С. Буханець 11 жовтня вже проводив подібний матч.

Футбольний турнір провели і за ініціативи кандидата на посаду міського голови міста Звенигородка Євгена Петрова (самовисуванець). Опісля турніру, кожній команді подарували м’яч та кубок, а кожному гравцеві медаль. Для учасників змагань провели лотерею, де розіграли порося, гуску та двох кролів.

Zvenigorodka turnir

Zvenigorodka svyna

А за підтримки кандидата в депутати до Черкаської обласної ради Віталія Чена від ВО «Батьківщина» (округ № 41) протягом дня відбулося святкування днів Пресвятої Богородиці, українського козацтва та захисника Вітчизни. Згідно афіші таке свято пройшло у Мошнах, Геронимівці, Свидівках та в селі Будище, які розташовані в межах округу по якому В. Чен балотується.

Chen afisha

Спостерігач ОПОРИ побував на святкуванні у селі Герониміка. Його жителі на свято не завітали, тому ведучому довелося залучати тих, хто проходив повз сцену. За участь у конкурсах людям дарували цукерки. Тим часом, сам В. Чен ходив парком та спілкувався із виборцями.

Chen Geronymivka

Цікаво, що на афіші В. Чена помилка у слові «захисника» і замість нього написано «захісника», а на афіші Євгена Петрова використана світлина, на якій зображені хлопці у футболках з символікою партії «Самопоміч», хоч сам Є. Петров є самовисуванцем.

afisha Petrov

У Золотоноші від партії «УКРОП» людей частували борщем та роздавали агітацію, зокрема посівні календарі з символікою партії без вихідних даних.

Zolotonosha borch

Zolotonoosha kalendar

ОПОРА нагадує, що друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

У Черкасах відбулося дитяче свято на території дитячого містечка «Казка» (29 округ) за підтримки кандидата на посаду міського голови та кандидата в депутати міськради Володимира Гудзенка від партії «Опозиційний блок». На святі працювали аніматори, фокусники, аквагрим, також дітям роздавали солодощі.

Cherkasy gydzenko

Cherkasy gydzenko2

Також 14 жовтня в місті Жашків відбувся день міста за підтримки кандидата до обласної та жашківської міської рад від партії «БПП «Солідарність» Віктора Погорілого. Там пройшли змагання зі стронгмену, переможцям яких дарували сумки з продуктами. А для дітей безкоштовно робили аквагрим.

Gashkiv aquagrim

На всю сцену висіли банери В. Погорілого.

Gashkiv scena

Усім присутнім безкоштовно роздавали борщ.

Gashkiv borch

Окрім цього, відбувся концерт за участю зірок: гурту «Танок на майдані Конго», скрипаля Олександра Божика та співачки Ірини Островської. В перервах між виступами,  проходили різноманітні конкурси. Так, переможцям дарували напої, пакети з продуктами, попкорн, зокрема фіналістам конкурсу сімейних пар, окрім продуктів, подарували ще і побутову техніку.

Gashkiv podarynki

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно ст. 6о ч. 4 ЗУ «Про місцеві вибори»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг».

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.