13 жовтня журналіст видання «Точка опори» написав заяву до Мар’їнського районного відділу міліції щодо заборони відвідувати засідання територіальної виборчої комісії. Про це повідомляє спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», який проводить громадське спостереження за місцевими виборами в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

За словами журналіста, наразі він не зміг відвідати ще жодного засідання Мар’їнської районної територіальної виборчої комісії та Курахівської міської виборчої комісії. Голови комісій вимагають спеціальної акредитації у зоні АТО. Про це він написав заяву до Мар’їнського районного відділу міліції, який знаходиться у Кураховому. У міліції заяву прийняли без перешкод та зазначили, що ще не отримували звернень з питань порушення виборчого законодавства.

Нагадаємо, голова Мар’їнської районної територіальної виборчої комісії Альона Степаненко та  голова Курахівської міської виборчої комісії Оксана Міхненко наголошують, що оскільки Курахове є прифронтовим містом, то тут мають бути застосовані підвищенні міри безпеки. То ж вони згодні надавати відповіді на питання журналістів лише у письмовому вигляді.

За словами аналітиків ДОО ВГО «Комітет виборців України», подібні дії суперечать нормам Закону. Так, у пункті 4 ч.1 ст.11 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться, що виборчий процес здійснюється на засадах публічності і відкритості. У частині 4 ст.13 зазначено, що представникам ЗМІ гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з місцевими виборами: «Виборчі комісії, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов'язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати їм інформацію щодо ходу підготовки і проведення місцевих виборів». Окрім порушення виборчого законодавства, члени комісій порушують також Закони України, які регулюють журналістську діяльність, а також основні демократичні принципи, які прописані в Конституції України.

 

Контактна особа:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.