Спостерігач ОПОРИ зафіксувала факт використання військовослужбовців у агітації в Вишгороді: солдати роздавали людям чай і куліш під час свята організованого кандидатом на посаду міського голови Валерієм Виговським від «Української партії честі, боротьби з корупцією та організовано злочинністю».

soldat kulish

11 жовтня 2015 на святі для дітлахів, що організоване як агітаційний захід Валерія Виговського, кандидата на посаду міського голови Вишгорода, строковики варили чай і куліш.

За словами бійців, вони - строковики із військової частини 3027, що базується в селі Нові Петрівці (Київська область), возять їх на такі акції ледь не щодня і щоразу від різних партій чи кандидатів.

На агітації бійці були одягнені у військову форму, а куліш роздавали із бідонів, якими зазвичай користуються військові.

Нагадуємо, в Нових Петрівцях розташована військова частина Національної гвардії України.

Артем Шевченко, прес-секретар МВС України, коментуючи цей факт Громадянській мережі ОПОРА сказав «звернутися до обласного МВС, можливо, вони володіють інформацією по таких дрібних порушеннях в регіонах».

Натомість у відділі зв’язків МВС у Київській області зазначили, що такий факт не зареєстрований як порушення, тому інформації наразі немає.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує кандидатам про неможливість участі військовослужбовців в передвиборчій агітації, адже це може трактуватися як порушення ст.60, ч.1, п.4 Закону України «Про місцеві вибори»: «Участь у передвиборній агітації забороняється:  військовослужбовцям, крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом».   

Громадянська мережа ОПОРА також наголошує на неможливості використання адміністративного ресурси, адже такі накази солдати виконують лише із дозволу владних осіб. Про це йдеться в частині 2, статті 60 Закону України «Про місцеві вибори»: «кандидатам, які займають посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації».

За коментарями звертайтесь:
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Київській області
063 685 95 28
 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.