На Волині станом на 12 жовтня спостерігачі ОПОРИ зафіксували недотримання умов поширення передвиборної агітації з боку кандидатів у депутати від «Батьківщини», «Солідарності» та партії «Наш край», а також порушення умов розміщення агітаційних матеріалів у друкованих ЗМІ.

У Волинській області кандидати в депутати до місцевих рад та на посади міських голів продовжують порушувати встановлені законом умови проведення передвиборної агітації. Нові факти порушення закону зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Луцьку, Ковелі, Нововолинську, Володимирі-Волинському та Іваничах.

Зокрема, без вихідних даних кандидат в депутати до Ковельської міської ради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Віра Лавренко 11 жовтня поширювала календарі зі своїм зображенням під час організованого агітаційного заходу у м. Ковель, у дворах по вул. Сагайдачного 6а, 6б та 6в.

Solidarnist Kovel

В смт Іваничі спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував кілька білбордів із зображенням кандидатів у депутати до Іваничівської районної ради від політичної партії «Батьківщина», на яких вихідні дані (замовник, організація, що здійснила друк, тираж, відповідальний за випуск) написані від руки маркером.

Batkivshchyna smt Ivanychi

Відповідно до ч. 2, Ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється (ч. 6, Ст. 54 закону).

Кандидати також продовжують порушувати порядок розміщення агітаційних матеріалів. У місті Ковель, на будинку за адресою бульвар Лесі Українки, 30, 12 жовтня було зафіксовано агітаційну листівку кандидата на посаду Ковельського міського голови від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Сергія Кошарука. Відповідним розпорядженням Ковельського міського голови «Про підготовку до проведення чергових місцевих виборів» не передбачається розміщення агітаційної продукції на житлових будинках.

Sergij Kosharuk Kovel bulvar Lesi Ukrainki 30

Відповідно до ч. 4, Ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніш як за 45 днів до дня голосування.

Громадянська мережа ОПОРА також фіксує порушення порядку використання ЗМІ. Зокрема, у Ковелі вийшов спецвипуск друкованого районного видання «Ковель сьогодні» повністю присвячений діяльності кандидатів від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та кандидата на посаду Ковельського міського голови від цієї політичної сили Сергія Кошарука.

Gazeta Kovelsogodni 2

Rajonna gazeta Kovel sogodni

Відповідно до ч. 6, Ст. 57 Закону України «Про місцеві вибори» друкована площа, відведена на політичну рекламу впродовж виборчого процесу в друкованих засобах масової інформації, у тому числі рекламних, не може перевищувати 20 відсотків обсягу друкованої площі кожного номера видання чи додатка до нього.

Крім того, у Луцьку на вул. Карпенка-Карого зафіксовано новий факт псування передвиборної агітації. Зокрема, синьою фарбою невідомі особи заплямували на білборді зображення кандидата у депутати до Волинської обласної ради від партії «Наш край» Святослава Кравчука.

Nash kraj u Lutsku

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА уже фіксувала факти пошкодження друкованої агітації і попереджала, що знищення чи пошкодження майна суб’єкта виборчого процесу караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк (ч. 2, Ст. 157 Кримінального Кодексу України).

За коментарями звертайтеся:
Людмила Хомич
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
+380678896667
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.