11 жовтня спостерігачам ОПОРИ повідомили про те, що в одному з районів Харкова, на Північній Салтівці, на вулиці Наталії Ужвій проводиться безоплатна роздача «аптечок здоров’я».

Коли спостерігачі ОПОРИ прибули у вказаний район, вони зафіксували та поспілкувалися з людьми, які вже отримали ці аптечки, а також з’ясували, де ці аптечки зберігаються і видаються.

Зі спілкування з людьми стало відомо, що роздача здійснювалася відповідно до запрошення з партійною символікою політичної партії «Блок Петра Порошенко «Солідарність».

foto1 news 12.10.2015 Kharkivska obl pidkup apte4kamy

В іменних запрошенні, де фіксувалися прізвище, ім’я та по-батькові, адреса людини, встановлювався певний час для використання запрошення, вимагався документ, що посвідчує особу, вказувалася, що «Команда здоров’я» пропонує прийти та отримати «аптечку здоров’я» за адресою: вулиця Наталії Ужвій, 62-а, кафе «Каспій».

foto2 new 12.10.2015 Kharkivska obl pidkup apte4kamy

Довідково. На наведеному на фото прикладі ми навмисно закрили персональні данні виборця.

Подивившись на ці аптечки, можна зробити висновок, що вони без візуального зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, з чого, вбачаються ознаки підкупу виборців. Спостерігачі ОПОРИ завітали до вказаної на запрошенні адреси, де побачили місце зберігання, а також роздачу «аптечок здоров’я».

foto3 news 12.10.2015 Kharkivska obl pidkup apte4kamy

Під час спілкування з людьми, які в приміщенні кафе роздавали аптечки, спостерігачів ОПОРИ насильно виштовхували з приміщення, вказавши, що це приватна власність. Назватися відмовились.

Представники ОПОРИ, вбачаючи факти порушення законодавства, викликали правоохоронні органи. Поліція, яка прибула на місце, встановила факти запрошення виборців для отримання «аптечок здоров’я», оглянули приміщення кафе, де аптечки видавалися, прийняла від спостерігачів ОПОРИ заяву на ім’я начальника Київського райвідділу міліції з поясненнями та відповідний акт.

Як пізніше повідомили в райвідділі, матеріали за даним фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Важливо зазначити, що від політичної партії «Блок Петра Порошенко «Солідарність» по виборчому округу з виборів депутатів Харківської міської ради №30, що стосується території, на якій проводилася роздача «аптечок здоров’я» та проживають запрошені виборці, балотується Євген Ручка, який, згідно з даними з веб-сайту Центральної виборчої комісії, є помічником директора з розвитку Товариства з обмеженою відповідальністю «Фармацевтична компанія «Здоров’я».     

Крім того, нагадаємо, що на позачергових виборах до Верховної Ради України в жовтні 2014 року від кандидата в депутати в окрузі №169, самовисуванця Олександра Доровського, генерального директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Фармацевтична компанія «Здоров'я», як повідомляла ОПОРА, була помічена масова видача виборцям пакетів з ліками — «аптечок здоров’я»

ОПОРА нагадує, що відповідно до Закону України «Про місцеві вибори», що встановлює обмеження щодо ведення передвиборчої агітації, зокрема частини 4 цієї статті, забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Крім того, за підкуп виборців, відповідно до статті 160 Кримінального кодексу України, передбачена кримінальна відповідальність.

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.