У місцевій газеті міста Дружківка публікують інформацію, яка має всі ознаки передвиборчої агітації, без відповідного маркування. Про це повідомляє спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», який проводить громадське спостереження за місцевими виборами в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

У газеті «Дружковский рабочий» від 8 жовтня відразу на першій шпальті є матеріали з ознаками так званої адміністративної джинси. Наприклад, у матеріалі «Продовжимо зміни на краще!» міська рада ветеранів розповідає, що «на минулих виборах у місцеві ради городяни проголосували за Валерія Сергійовича Гнатенко. Далекоглядність та вміння знаходити спільну мову з людьми, професіоналізм та діловитість дозволили йому згуртувати навколо себе відданих справі та зацікавлених у загальному результаті соратників, вирішувати складні задачі відродження міста та його багатьох галузей». Весь матеріал написаний у подібному стилі, щодо діяльності Гнатенка не викладено іншої точки зору задля об’єктивності. Причому, публікація не промаркована як політична реклама.

Під цим матеріалом опубліковане звернення до Валерія Гнатенка, під яким начебто підписались працівники бюджетних установ. Вони підкреслюють, як за останні роки розвивалась освіта у Дружківці та жодного разу не затримувалась зарплатня. Наприкінці підкреслюється, що Гнатенка будуть підтримувати на місцевих виборах. Цей матеріал теж не промаркований як реклама. 

На другій сторінці газети є інформація про кандидата на посаду Олексієво-Дружківської селищної ради Олега Рябенка. Як зазначає спостерігач, за оперативною інформацією від глави Олексієво-Дружківської селищної виборчої комісії, по цьому кандидату немає інформації про відкриття рахунку виборчого фонду. Він оплатив розміщення готівкою. Тобто, має місце порушення ч. 6 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори», а саме «передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється».

Також у цьому ж номері «Дружковского рабочего» оприлюднена інформація щодо кандидатів на посаду міського голови і депутатів міськради. За інформацією спостерігача, з редакцією газети оформлений договір про оприлюднення матеріалів. Але про депутатів міськради вказаний тільки момент приналежності до партії й не зазначений суб'єкт висування, що носить ознаки маніпуляції.

Druzhkivka 1

Druzhkivka 2

Druzhkivka 3

Як зазначають аналітики ДОО ВГО «Комітет виборців України», законодавства щодо «джинси» в Україні немає, тому практично жодним чином це не регулюється. При цьому у ЗУ Про місцеві вибори» в ч. 1 ст. 57 зазначається, що «передвиборна агітація з використанням засобів масової інформації усіх форм власності проводиться з дотриманням принципу рівних умов та можливостей у порядку, передбаченому цим Законом. Висвітлення виборчого процесу в засобах масової інформації всіх форм власності, у тому числі в інтерв’ю, дискусіях та дебатах, а також інформаційних повідомленнях, програмах новин і поточних подій, має здійснюватися на засадах об’єктивності, неупередженості та збалансованості». Жодна із цих засад в матеріалах у газеті «Дружковский рабочий» не виконується.

Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА проводить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.