Під час зустрічі з виборцями кандидат у депутати міської ради від партії «ПОРУЧ» розповсюджував оголошення про безкоштовне медичне обстеження для дітей до 18-ти років, яке проводить інший кандидат від цієї політичної сили.

11 жовтня спостерігач ОПОРИ побував на зустріч з виборцями Олега Сковороднікова, кандидата у депутати міської ради (округ №34), висуванця партії «ПОРУЧ».

Увагу спостерігача привернуло повідомлення, яке помічниці кандидата роздавали присутнім разом з друкованими агітаційними матеріалами.

PORUCH medobstezhennya

Відповідно до тексту повідомлення з 10 до 17 жовтня дітей віком до 18-ти років запрошують на «безкоштовне обстеження та діагностику захворювань опорно-рухового апарату». Прийом проводить Оксана Борисова, лікар 1 категорії за спеціальністю дитяча травматологія-ортопедія.

Під час зустрічі Олег Сковородніков наголосив, що Оксана Борисова також є кандидатом у депутати від партії «ПОРУЧ».

Додамо, що балотується пані Оксана на окрузі № 40 (мікрорайон Ракове), де спостерігачі ОПОРИ зафіксували оголошення аналогічного змісту.

Кореспондент «Точки ОПОРИ» поцікавився у Олега Сковороднікова, чи не вважає той, що безкоштовне обстеження – це одна з форм непрямого підкупу виборців. У відповідь кандидат зазначив:

– Наші юристи казали, що тут все законно. Я ж не прийшов з лавочкою чи банкою фарби.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно із ч. 4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. За здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді  накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Згідно з ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

За коментарями звертайтеся: [email protected]
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.