Виборчу кампанію місцевих виборів на Херсонщині супроводжує низка судових справ та скарг до територіальних виборчих комісій, причиною яких є порушення порядку висування кандидатів та їхньої реєстрації через незнання  IVрозділу Закону України «Про місцеві вибори», який регулює питання висування та реєстрації кандидатів у депутати та на посади міських, сільських та селищних голів.

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ зафіксували декілька таких випадків, які є типовими і характеризують рівень підготовки як членів виборчих комісій, так і суб’єктів виборчого процесу, що висувають своїх кандидатів.

Показова ситуація склалася з реєстрацією двох кандидатів-самовисуванців у мери м. Цюрупинська, які  одночасно були включені і зареєстровані у списках кандидатів від політичних партій на виборах до місцевих рад. Закон України «Про місцеві вибори» (ч.5 ст.35) не допускає одночасне самовисування та висування від місцевої організації партії - або одне, або інше.

Цюрупинська міська виборча комісія 25 вересня прийняла рішення про реєстрацію  кандидата на посаду міського голови Василя Плотнікова (діючий міський голова м. Цюрупинська), який балотується шляхом самовисування. Як з’ясувалося  він одночасно він був зареєстрований Цюрупинською районною виборчою комісією як кандидат у депутати Цюрупинської районної ради за списком політичної партії «Відродження». Вже після реєстрації Плотніков зрозумів, що сталося порушення, яке тягне за собою скасування реєстрації (п.5 ч.1 ст.47 ЗУ «Про місцеві вибори»), він подав заяву до Херсонського окружного адміністративного суду, в якій просив відмінити рішення Цюрупнської районної виборчої комісії про його реєстрацію на тій підставі, що він не писав власноручної заяви на згоду балотуватися до районної ради.

Херсонський окружний адміністративний суд ухвалив визнати протиправними і відмінити рішення Цюрупинської районної організації Партії «Відродження» щодо включення Василя Плотнікова до списку кандидатів від районної організації партії на виборах  депутатів Цюрупинської районної ради та визнати протиправними дії Цюрупинської районної виборчої комісії про реєстрацію Плотнікова і відміняє цю постанову.

Районна виборча комісія, не знаючи, як практично виконати рішення Херсонського адміністративного суду подала апеляційну скаргу до Одеського окружного адміністративного суду.

Ми не маємо поки відомостей, як закінчилася ця ситуація. Але Василь Фадейович Плотніков, продовжує вести передвиборну кампанію, про що заявив в інтерв’ю, яке опубліковане на сайті «Херсонщина за день»:  «Заявляю - продолжаю участвовать в избирательном процессе, у меня есть право на апелляцию. Я уже понял, что моя избирательная кампания будет сопровождаться судебными заседаниями. Из-за неоднозначного трактования новых законодательных норм избирательный процесс для многих пройдет в судах. В моем случае, такую тактику избрали мои конкуренты. Но при всем этом, я иду на выборы. Считаю, что не политики, а люди должны определять, за кого им голосовать».

12-10-foto-1-Porushennia-reestracii-vyrishuutsia-v-sudah-Plotnikov

Подібна ситуація склалася і з іншим кандидатом Дмитром Вороновим, який зареєстрований кандидатом на посаду міського голови м. Цюрупинськ шляхом самовиування і одночасно - кандидатом у депутати Цюрупинської міської ради по списку «Радикальної Парті Ляшка».

Інший випадок зафіксований у с. Фрунзе Іванівського району на Херсонщині. Всі обставини довготерміновий спостерігач ОПОРИ вивчав у подробицях, з’ясувавши позиції двох сторін. Своє бачення подій подає Чорноіваненко Інна Михайлівна, яка подавала до Фрунзенської сільської територіальної виборчої комісії документи на реєстрацію її кандидаткою на посаду сільського голови. А перед тим до неї звернулись представники місцевої організації партії «Опозиційний Блок» з пропозицією внести її до списку кандидатів у депутати Іванівської районної ради, вона дала згоду на цю пропозицію і написала заяву. Проте, потім передумала і в телефонній розмові  відмовилась від балотування по списках «Опозиційного Блоку». І пішла до сільської ТВК подавати документи на реєстрацію кандидатом на посаду сільського голови. Це було 30 вересня, в останній день подання документів на реєстрацію (ч.2 ст.41, ч.2, ст..42 ЗУ «Про місцеві вибори»). Як виявилося, Чорноіваненко принесла не всі необхідні документи, проте, їй запропонували в комісії принести все необхідне завтра, 01 жовтня, при цьому їй видали довідку про те, що прийняли всі документи, необхідні для реєстрації.

12-10-Foto-2-porushennia-reestracii-skan-dovidky-pro-dokumenty

Наступного дня, коли вона прийшла до комісії, то там знаходився сільський голова В.М.Сушко, який відправив кандидатку за фотокартками, а сам, за її словами, заборонив комісії приймати документи від неї.  Після чого комісія відмовилась реєструвати Чорноіваненко.

З боку комісії ситуація виглядає інакше, свій коментар дала голова ТВК: «Інна Михайлівна Чорноіваненко прийшла до комісії ввечері 30-го вересня, принесла папку з документами. Комісія документи прийняла не дивлячись і видала довідку про те, що всі документи прийняті, при цьому попросивши кандидатку донести фотокартки необхідного розміру».

Підчас проведення засідання комісії 30 вересня ввечері, вже після того, як кандидатка пішла, члени комісії відкрили її папку з документи і виявилося, що там нічого не було, крім декларації. Тоді один з членів комісії відібрав довідку про документи у кандидатки повідомивши, що в неї є час донести документи до 12 годин вечора.

Зранку, Інна Михайлівна «прилетіла, крик підняла» і хотіла щоб її документи «доложили втіхаря». Щоб ніхто не знав. По закону комісія не має права.

Більше того, Чорноіваненко І.М. була зареєстрована як кандидат в районну раду від Опозиційного блок, при цьому на голову сільську хотіла йти самовисуванцем, що заборонено законом.

Сама кандидатка стала просити, щоб її документи з районної забрали і зареєстрували на сільську голову. Також, стала звинувачувати комісію, що її документи знищили. Наш спостерігач зробив аудіо запис телефонних розмов з головою Фрунзенської сільської виборчої комісії, з членом цієї комісії та з самою кандидаткою».

Ще одна подібна історія зафіксована у Правдинській сільській ТВК, що у  Білозерському районі, голова комісії розповіла, що у них зареєстрований  кандидатом на посаду сільського голови кандидат, який одночасно внесений до списку однієї з партій по виборах до районної ради. І вона не знає, що робити (називати прізвища та партію вона відмовилась), тільки додала, що дізналась, що допустила порушення через два дні після реєстрації.  Пояснює допущене порушення тим, що вона не знала цієї норми Закону, і у них в селі нема доступу до Інтернету.

Такі випадки непоодинокі, порушення порядку висування та реєстрації можна віднести до типових помилок, які допускались суб’єктами виборчого процесу підчас виборчої кампанії на місцевих виборах цього року.

 

За коментарями звертайтеся:

Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області

+38066174 45 28

кs.opora[email protected]

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.