Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження Новороздільської міської виборчої комісії, яка не виконала судові рішення щодо реєстрації кандидатів від політичної партії “Конкретних справ”.

ОПОРА вже повідомляла про судові справи проти цієї партії проти Новороздільської міської комісії. У результаті розгляду суд задовільнив позов партії “Конкретних справ”, а рішення комісії визнано протиправними. На момент розгляду Центральною виборчою комісією цього питання Новороздільською міською виборчою комісією так і не виконано постанову Львівського окружного адміністративного суду (від 4 жовтня 2015 року в справі № 813/5670/15).

На додачу, як повідомляє спостерігач ОПОРИ Віталій Яровенко, на передодні засідання 8 жовтня секретар комісії Моцкула І.А., як фізична особа, подав позов проти місцевої партійної організації “Конкретні справи” до Львівського апеляційного суду. Комісію про це секретар не повідомляв. Суд 9 жовтня відмовив позивачу. Під час засідання суд також встановив факт здійснення Моцкулою повноважень секретаря комісії та те, що він приховував це від суду. Того ж дня ввечері відбулося засідання, наприкінці якого надійшла офіційна інформація від ЦВК про розпуск комісії. Щоправда, позитивно, що комісія, на своєму останньому, як з’ясувалося, засіданні таки проголосувала за реєстрацію  місцевої партійної  організації  “Конкретні справи”.  У цей час 14 представників цієї партії знаходились під стінами  міської ради.

CAM01269

Після розгляду ситуації, ЦВК встановила факт одноразового грубого порушення Новороздільською міською виборчою комісією Львівської області вимог Конституції України та законів України. ЦВК зобов’язала Новороздільську міську виборчу комісію після сформування її нового складу на виконання рішення суду до 13 жовтня включно вирішити питання щодо реєстрації кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, висунутих Новороздільською міською організацією партії “Конкретних справ”.

Разом з тим, враховуючи інформацію, яка містилася у зверненні, про втручання у роботу Новороздільської міської виборчої комісії невідомих осіб, ЦВК вирішила звернутися до Міністерства внутрішніх справ України та передати йому копію звернення.

За коментарями звертайтеся:
Офіс Громадянської мережі ОПОРА у Львові – 032 254 61 63.
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.