9 жовтня під час жеребкування членів дільничних виборчих комісій у Самарській районній в місті виборчій комісії члени Дніпропетровської міської виборчої комісії Валентина Панкуліч та Наталія Волок застосували фізичну силу проти журналіста, зірвали його посвідчення та нецензурно ображали.

Офіційний спостерігач ОПОРИ  та журналіст видання dp1.info 9 жовтня близько 21 години відвідали засідання Самарської районної в місті Дніпропетровськ виборчої комісії, на якому відбувалося жеребкування членів дільничних виборчих комісій в Самарському районі. Вони побачили як одному з членів комісій передають списки з даними учасників жеребкування по кожній дільниці, а далі ці списки кудись виносяться.

У коридорі представники ОПОРИ побачили як член комісії, який носив папери, виходить з кабінету №350, в якому знаходяться заступник голови Дніпропетровської міської виборчої комісії Волок Наталія Михайлівна та член Дніпропетровської міської виборчої комісії Панкуліч Валентина Віталіївна. Члени Дніпропетровської ТВК опрацьовували і робили якісь позначки у списках, схожих на ті, що виносили члени Самарської районної ТВК. Волок Н.М. навіть запропонувала журналісту dp1.infoдопомогти їм в обробці документів,  на що журналіст відповів відмовою, оскільки не має таких повноважень.

Валентина Панкуліч попросила вийти журналіста з кабінету, а за кілька секунд підвелася з місця і почала виштовхувати журналіста. На заперечення не чинити протиправних дій, Наталія Волок схопила журналіста за стрічку з посвідченням на шиї, а в цей час В.Панкуліч виштовхувала журналіста. Н.Волок тягнула стрічку з такою силою, що стрічка розірвалася і посвідчення залишилося в її руках.

Навіть після того як журналіста виштовхали Валентина Панкуліч продовжувала кричати "Виходьте, хлопці", а Наталія Волок нецензурно висловлювалася як їй набридла діяльність журналістів.

Одразу після інциденту журналіст викликав патруль 102 і подав заяву про злочин представникам Самарського райвідділу міліції. Відповідну заяву зареєстровано у черговій частині Самарського райвідділу за номером 8370.

Раніше ОПОРА вже повідомляла про численні інциденти у виборчому процесі за участі Валентини Панкуліч.

Стаття 171 Кримінального кодексу України передбачає штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Закон України "Про місцеві вибори":

Пункт 4 част. 1 ст. 11: "Виборчий процес здійснюється на засадах публічності і відкритості".

Част. 1 ст. 13: "Організація і проведення місцевих виборів здійснюються публічно і відкрито".

Част. 4 ст. 13: "Усі засоби масової інформації незалежно від форми власності зобов’язані справедливо, збалансовано та неупереджено висвітлювати хід підготовки і проведення місцевих виборів у новинах, інформаційних випусках, ток-шоу, дискусійних та інших програмах. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування (повторного голосування) - на умовах, визначених цим Законом, крім випадків, передбачених законами України".

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.