Агітація на Криничанщині набирає обертів. Та деякі друковані матеріали не містять вихідних даних, а місце зупинки пересувного медичного центру від партії «Відродження», саме смт Кринички.

08 жовтня спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА у центрі смт. Кринички було зафіксовано факт виставлення намету від політичної партії «Відродження», з якого розповсюджують «соціальні медичні картки». Нагадуємо, що раніше ОПОРА вже повідомляла про пересування роздачу медичних карток.

Foto 08.10.2015 Krinichki agitacia 1

Foto 08.10.2015 Krinichki agitacia 2

Foto 08.10.2015 Krinichki agitacia 3

Нагадаємо, що згідно ч. 4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг».

Тоді ж зафіксовано агітаційні листівки кандидата в депутати районної ради Філімонової Галини («Опозиційний блок»), які  не містять даних про наклад, типографію і відповідального за друк. Знизу  листівка має напис: «Не є агітаційним матеріалом. Для розповсюдження до 04 вересня 2015 року».

Foto 08.10.2015 Krinichki agitacia 4

Foto 08.10.2015 Krinichki agitacia 5

Деякі листівки від політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», також не містять вихідних даних.

Foto 08.10.2015 Krinichki agitacia 6

Слід зазначити, що наявність вихідних даних дає можливість відстежити скільки коштів було витрачено на виготовлення друкованих матеріалів. Виготовлення матеріалів повинно здійснюватися з виборчого фонду кандидата, а не за власний кошт, що заборонено діючи законодавством.

Так, згідно ч. 2 ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори»«Друкований матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється. Жоден з зазначених друкованих матеріалів таких відомостей не має, що дає підстави вважати, що агітаційний матеріал був виготовлений не з виборчого фонду».

ч. 6 ст.54 ЗУ «Про місцеві вибори» передбачає: «Здійснення передвиборної агітації виключно за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється.

 

За коментарями звертайтеся: прес-служба Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській обл.
+380994263118
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування