У Маріуполі виник конфлікт між Іллічівською районною виборчою комісією та Політичною партією «Батьківщина». Про це повідомляє спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», який проводить громадське спостереження за місцевими виборами в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

За інформацією спостерігача, 4 жовтня близько півночі до виборчої комісії приїхав кандидат на виборах міського голови Маріуполя Олександр Ярошенко, аби подати списки на формування дільничних виборчих комісій. Він попросив членів комісії, аби вони не закривали двері та почекали, бо під’їхати у комісію з такою ж метою збирались ще декілька партій. Треба зазначити, що саме 4 жовтня був останнім днем подачі цього пакету документів. Члени комісії підкреслили, що опівночі, згідно із Законом України «Про місцеві вибори», двері будуть зачинені. 5 жовтня о 02.40 до міліції міста Маріуполь надійшла інформація, що 04.10.2015 о 23.56 кандидата від «Батьківщини» не пустили у приміщення районної виборчої комісії, яка розташована у Будинку культури «Металургів» в Іллічівському районі, внаслідок чого Партія не змогла подати документи. О 02.50 міліція отримала таку саму заяву від представника Політичної партії «Об’єднання «Самопоміч».

6 жовтня на засіданні Маріупольської територіальної виборчої комісії розглядались скарги, у тому числі і від кандидатів «Батьківщини» та «Самопомочі» щодо Іллічівської районної виборчої комісії. Як розповідає спостерігач, кандидат від «Батьківщини» Олександр Ярошенко повідомив, що комісія зачинила двері раніше строку - о 23.55 та звинуватив РВК у бездіяльності. Згідно із скаргою «Батьківщини», через це партія не змогла подати списки на формування ДВК. Члени партії вбачили у цьому навмисні дії. Вони вважають, що районні виборчі комісії вирішили сформувати ДВК з керуючим складом від «Опозиційного блоку».

Члени РВК у свою чергу зазначили, що Будинок культури «Металургів» є великою будівлею, де комісія займає лише приміщення на другому поверсі. Таким чином, головні двері могла зачинити охорона. При цьому було підкреслено, що двері до свого приміщення районна виборча комісія закрила о 00.01 годині. Заступник голови РВК повідомила, що існує відеозапис із коридору Будинку культури, де зазначено час і видно, коли саме зачиняються двері. Врешті, 6 жовтня це питання так і не було вирішене.

7 жовтня на засіданні Маріупольської міської виборчої комісії знову була розглянута скарга від «Батьківщини» та «Самопомочі». Засідання тривало більше 8 годин. Врешті ТВК частково задовольнила скаргу кандидатів. Кандидати вимагали визнати факт бездіяльності Іллічівської районної виборчої комісії під час прийняття документів та вимагали розформувати РВК. Маріупольська міська виборча комісія задовольнила всі вимоги, у тому числі і відміну результатів жеребкування на глав ДВК, окрім останньої – розформування Іллічівської районної виборчої комісії.   

Нагадаємо, завтра, 9 жовтня, закінчується термін формування дільничних виборчих комісій.

Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА проводить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.