У Полтаві вулицями міста агітатори розповсюджують газету «Останній Бастіон». Матеріали видання містять образи на міського голову Полтави Олександра Мамая (політична партія Совість України).

На четвертій сторінці вересневого випуску видання «Останній Бастіон» розміщена публікація з назвою «Знайомтеся-Сашко «Солодкий - крадій»комунальної нерухомості». Нижче Олександра Мамая звинувачують у крадіжці об’єктів комунальної нерухомості.

0 8 10 POLTAVAjpg

«Перед вашими очима перелік об’єктів комунальної нерухомості, які були вкрадені з балансу міста Мамаєм і поплічниками, за які «провладних злочинців мали б упекти до в’язниці, але, як ми всі бачимо, Олександр Федорович спокійно собі продовжує докрадати всіцілі рештки з комунальної власності міста...щоб замилити очі полтавцям, Мамай роздає цукор, а на День міста видасть по 1600 гривень тим, хто знову захоче бачити «Солодкого» Сашка на посаді міського очільника. Вартість цукру й розданих грошей – не більше мільйона з украденого міського бюджета...»

Громадянська мережа ОПОРА нагадує редакції «Останнього Бастіону», що своїми публікаціями видавництво порушує статтю 297 Цивільного кодексу України, а саме: «кожен має право на повагу до його гідності та честі. Гідність та честь фізичної особи є недоторканними…».

Нагадаємо, що Олександр Мамай балатується на посаду міського голови на другий тур від політичної партії «Сила України». Наразі він є діючим міським головою міста Полтава.

Протягом декількох днів спостерігачі Громадяньскої мережі ОПОРА намагалась зв'язатись з редакцією «Останнього Бастіону», але ніхто не відповів. Така сама ситуація склалась і зі штабом Олександра Мамая «Совість України», де коментувати ситуацію відмовились.

ОПОРА зазначає, що редакція «Останнього Бастіону» порушує частину 5 а 6 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори «, де зазанчено, що забороняється розповсюджувати завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюджувати завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями.

Кандидату на посаду міського голови Олександру Мамаю Громадянська мережа ОПОРА зауважує, що він може діяти відповідно вищезазначеному закону частини 6 статті 60, де говориться, що місцева організація партії, кандидат мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку місцева організація партії або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь. Засіб масової інформації, що оприлюднив відповідну інформацію, не пізніш як через два дні з дня звернення з вимогою про відповідь, але не пізніше останнього дня перед днем виборів зобов’язаний надати місцевій організації партії, кандидату, щодо яких поширено недостовірну інформацію, можливість оприлюднити відповідь: надати такий самий ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий місцевою організацією партії чи кандидатом матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "Відповідь" на тому ж місці шпальти в обсязі, не меншому, ніж обсяг інформації, що спростовується.

Відповідь повинна містити посилання на відповідну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на інформацію, що спростовується. Відповідь, оприлюднена в останній день перед днем голосування, не повинна містити прямих закликів до голосування за або неголосування за певну місцеву організацію партії, кандидата. Відповідь має бути оприлюднена без додатків, коментарів та скорочень за рахунок засобу масової інформації. Відповідь на відповідь не надається».

Громадянська мережа ОПОРА зауважує, що кандадат на посаду міського голови Генадій Сікалов є Головою громадської організацій  з назвою «Останній Бастіон». А громадська організація є засновником однойменної газети «Останній Бастіон».

Громадянська мережа ОПОРА закликає політичних опонентів вести чесну та гідну передвиборчу кампанію та не порушувати законодавства України, міжнародні норми. Адже згідно з міжнародними практиками, очорнення репутації конкурента суперечить етичним нормам передвиборчих перегонів.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
poltava@opora.org.ua
 
Анна Мосієнко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380982856796
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.