У Новій Каховці на автовокзалі спостерігачем ОПОРИ був зафіксований білборд політичної партії «Сила людей». Агітація на об’єктах, пов’язаних з транспортом, заборонена Законом України «Про місцеві вибори».

Цей плакат був зафіксований 01 жовтня. Тоді ще не було рішення територіальних виборчих комісій про реєстрацію всіх кандидатів, і офіційно агітація, як така, ще не наступила. Але 06 жовтня плакат все ще продовжував висіти. Тоді наш спостерігач звернувся до начальника Новокаховського автовокзалу і пояснив йому, що агітаційні матеріали політичних партій заборонено розміщувати на будівлі автовокзалу згідно з п. 6, ч. 9 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори»: «Забороняється розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів». А, оскільки список партії «Сила людей», до якого входять 34 кандидати, зареєстрований у Новокаховській міській виборчій комісії на виборах депутатів міської ради, то ця партія є суб’єктом виборчого процесу на цих місцевих виборах. Саме тому спостерігачі ОПОРИ наполягали на тому, що партійний плакат треба зняти, бо він є агітаційним матеріалом.

0 08-10-Agitacia-avtovokzal

Керівник транспортного підприємства пояснив, що він не знав такої норми Закону і пообіцяв плакат зняти. Коли наступного дня наш спостерігач знову опинився на автовокзалі, то побачив, що плаката вже немає. 

0 08-10-agatacia-avtovokzal-2

Спостерігачі ОПОРИ не лише спостерігають, а й допомагають виправляти помилки, які призводять до порушення Закону через незнання його.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.