На будівлях Харківського метрополітену та в середині станцій, зокрема станцій метро Ботанічний сад, Наукова, 23 серпня спостерігачі ОПОРИ фіксують політичну рекламу за діючого міського голову Геннадія Кернеса та політичну партію «Відродження».

На великогабаритних банерах, що розміщені на будівлях входів до станцій метро, відзначається, що Кернес за «Відродження» з уточненням, що це політична партія.

foto2 hotnews 08.10.2015 reklama v metro

foto1 hotnews 08.10.2015 reklama v metro

Відповідно до пункту 6 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» прямо забороняється розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів. Крім того, вважаючи, що харківський метрополітен є комунальним підприємством, тобто безпосередньо підпорядкованим Харківському міському голові, є ознаки порушення, передбачені частиною 2 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», де вказано, що кандидатам, які займають посади  в органах місцевого самоврядування, забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що стосується порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації є адміністративним  правопорушенням, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесятинеоподатковуваних мінімумівдоходів громадян і на посадових осіб — від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Разом з тим, на ситуацію в місті відреагувала партія «Самопоміч», що є учасником виборчого процесу, яка звернулася з приводу незаконної політичної агітації в Центральну виборчу комісію та Харківську міську виборчу комісія з вимогою зняти політичну агітацію з комунального підприємства.

Станом на 8 жовтня, як свідчать офіційні спостерігачі ОПОРИ, на ситуацію з агітацією реакції не має і вона залишається на станціях метро.

Слід зазначити, що відповідно до частини 14 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», у разі надходження до виборчої комісії заяви чи іншого повідомлення щодо порушень, які мають ознаки кримінального чи адміністративного правопорушення, відповідна виборча комісія невідкладно звертається до відповідних правоохоронних органів щодо перевірки зазначеного повідомлення та реагування відповідно до законів України.

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.