Кількість фактів про порушення Закону України "Про місцеві вибори" Дніпропетровською міською виборчою комісією зростає щодня. Сьогодні мінімально необхідною кількістю голосів комісія проігнорувала рішення судів у трьох справах і повторно відмовила в реєстрації суб'єктам виборчого процесу.

foto 08.10.2015 Dnipr vidmova MVK 1

Останнім часом в Дніпропетровську вирують виборчі пристрасті. Не так давно Дніпропетровська міська виборча комісія відмовила в реєстрації кандидатам від партії "Відродження" та "Демократичний Альянс". Відмови було оскаржено в суді. Обидві судові інстанції визнали постанови ТВК про відмову в реєстрації незаконними і скасували їх та зобов'язали комісію повторно розглянути подані документи. Судові рішення набули законної сили 6 жовтня.

Засідання комісії, заплановане на 17:00 7 жовтня, з невідомих причин було перенесено на 8 жовтня. Незважаючи на те, що 7 жовтня спливає термін затвердження тексту виборчого бюлетеню. О 17 годині 7 жовтня в комісії не було чергових, а невдовзі пішла і секретар комісії. Таким чином, коли до комісії прибув державний виконавець, щоб повідомити посадових осіб ТВК про рішення судів, в комісії не було нікого, хто міг би прийняти це повідомлення. Про що державним виконавцем було складено відповідний акт. Також семеро членів комісії звернулися з вимогою скликання засідання комісії, на якому запропонували прийняти рішення щодо реєстрації кандидатів від вищеназваних партій та скарги на дії кандидата на посаду міського голови Олександра Вілкула.

Ввечері того ж дня стало відомо про рішення деяких партій замінити своїх представників у складі Дніпропетровської міської виборчої комісії. Радикальна партія Ляшка вивела зі складу комісії Сергія Забродіна, який вимагав від комісії діяти згідно з законодавством і ставив питання про фальсифікацію меж виборчих округів. Партія "Жінки за майбутнє" прийняла рішення замінити свого представника на Валентину Панкуліч, відомого в місті експерта з виборчих процесів.

У 2010 році Панкуліч Валентина Віталіївна вже була головою Дніпропетровської міської ТВК. Тоді в ніч підрахунку голосів міська виборча комісія виявилася заблокованою "тітушками", потрапити всередину комісії можна було лише за особистим дозволом керівництва комісії. У 2010 році на виборах міського голови переміг Іван Куліченко. Спостерігачі називають місцеві вибори 2010 року в Дніпропетровську найбруднішими за всю історію. На виборах народних депутатів 2014 року Валентина Панкуліч, разом зі Святославом Рябчуком, Наталією Волок, Юлією Ільїною, входила до складу окружної виборчої комісії в окрузі №28, на якому змагався і переміг кандидат від партії "Блок Петра Порошенка" Іван Куліченко. Рішення Валентини Панкуліч в ОВК №28 були приводом для звернення до міліції, прокуратури та СБУ. Н.Волок, С.Рябчук та Ю.Ільїна також входили або входять до складу Дніпропетровської міської виборчої комісії на місцевих виборах 2015 року.

Вже у 2015 роцісаме Валентина Панкуліч змінила місце розташування виборчої комісії, що було предметом розгляду в судах і викликало велике обурення у представників окремих партій та кандидатів. Валентину Панкуліч називають куратором виборчих комісій у Дніпропетровську від партії "Блок Петра Порошенка "СОЛІДАРНІСТЬ".

Крім названих осіб, були замінені ще двоє членів комісії. Але це не допомогло повернути роботу Дніпропетровської ТВК в законне русло.

Десятьма голосами комісія знову відмовила у реєстрації партіям "Відродження", "Демократичний Альянс" та кандидату на посаду міського голови від партії "Відродження" Анатолію Крупському. Причиною для відмови, цього разу, стали невідповідності в автобіографіях, що згідно з Законом України "Про місцеві вибори" не може бути причиною для відмови в реєстрації.

Саботаж комісії створює передумови для звинувачень у заангажованості та порушенні основоположних принципів виборчого процесу, щодо рівності суб'єктів та права бути обраним. Також комісія в незаконний спосіб відмовляє в реєстрації незалежних спостерігачів від ВГО "Громадянська мережа "ОПОРА".

За коментарями звертайтеся: прес-служба Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській обл.
+380994263118
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.