В Баришівці кандидат зареєструвався в двох списках – в районну раду і на посаду селищного голови. Згідно Закону України «Про місцеві вибори», ТВК мала виключити з обидвох за порушення, але дозволила балотуватися на селищного голову.

Чинний селищний голова Баришівки Володимир Коцюрбій зареєструвався кандидатом на повторний термін в селищній ТВК, а в районній виборчій комісії зареєструвався кандидатом в районну раду від політичної партії «Наш край».

Згідно статті 35, частини 5 ЗУ «Про місцеві вибори» кандидат повинен чітко визначитись в котрому списку хоче балотуватися. Володимир Коцюрбій зняв свою кандидатуру в районну раду.

Однак ст.47, ч.1, п.5 ЗУ «Про місцеві вибори» каже, що в разі якщо кандидат зареєструвався в більше, ніж одному списку його мають виключити з усіх.

Володимир Коцюрбій подав заяву про відкликання його кандидатури в районну раду, бажаючи залишитись селищним головою.

Районні осередки Всеукраїнського об’єднання патріотів «УКРОП», ВО "Батьківщина та «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» написали заяви про відкликання Володимира Коцюрбія зі списків на посаду селищного голови через порушення виборчого законодавства.

Поки Баришівська селищна виборча комісія розглядала ці питання під вікнами вже зібралось зо два десятка представників політичних партій «Наш Край», «УКРОП», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», де ледь не виникла бійка.

Виборча комісія все ж дозволила Володимиру Коцюрбію балотуватися на посаду селищного голови, вважаючи його заяву про відкликання із списку до районної ради, достатнім приводом для цього.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що Закон України «Про місцеві вибори» ст. 35, ч. 4-5 каже: «Особа не може бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі більше ніж до однієї місцевої ради відповідного рівня (більше ніж до однієї обласної, однієї районної, однієї міської, однієї районної в місті ради).

Особа, яка висунута кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости, не може одночасно бути висунута у будь-яких інших одномандатних, єдиних одномандатних виборчих округах з будь-яких місцевих виборів.

Особа, з урахуванням вимог частини четвертої цієї статті, може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії або лише шляхом само висування».

А також ст.47 ч.1 п. 5 ЗУ «Про місцеві вибори»  каже, що «скасування рішення про реєстрацію кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости. Територіальна виборча комісія скасовує рішення про реєстрацію кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости в разі порушення вимог частин третьої - п’ятої статті 35 цього Закону.

За коментарями звертайтесь:
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Київській області
063 685 95 28
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.