Протягом вересня довготермінові спостерігачі ОПОРИ зафіксували зростання кількості випадків непрямого підкупу виборців у Чернігівській області. Про це свідчать друковані видання багатьох партійних організацій.

У газеті Чернігівської обласної організації політичної партії «Батьківщина» (№47, вересень 2015 року) міститься інформація про їхні досягнення перед мешканцями Чернігівщини. Зокрема, завдяки місцевій організації «Батьківщина» та Благодійному фонду «Європа» в обласному центрі з початку року було відремонтовано біля 40 під’їздів, для дітей декількох сіл Носівського району організовано спортивні турніри, а також облаштовано понад 520 територій дитячого дозвілля . Крім того, у громадських місцях Чернігова та районних центрах встановлено 10 велосипедних парковок.

06 10 Stattia 1

Veloparkovka

Кандидат на посаду Чернігівського міського голови від ВО «Батьківщина» Микола Миргородський пообіцяв продовжити пільговий проїзд мешканців міста до дачних масивів до 29 жовтня.

06 10 Stattia 2

В агітаційній газеті «Наш край» політичної сили під такою ж назвою стаття, маркована як рекламна, інформує жителів області про можливість отримати з 1 жовтня соціальну картку Благодійного фонду «Наш край». Власники карток, переважно малозахищені категорії населення, отримають «дієву допомогу: знижки у магазинах та аптеках, цільову матеріальну допомогу».

06 10 Stattia 3

Неабиякі досягнення діючого мера Чернігова та вкотре кандидата на цю посаду Олександра Соколова висвітлені на шпальтах інформаційного бюлетеня політичної партії «Наш край» (№2, 2 жовтня 2015 року). Так, за період головування пана Соколова в місті було реалізовано  ряд проектів: обладнання індивідуальних теплових пунктів у 40 школах і садках, виплата стипендій понад 300 талановитим дітям, відкриття центру адмінпослуг, заміна магістралей «Водоканалу», встановлення енергозберігаючих вікон у приміщеннях 16 шкіл, продовження тролейбусної лінії до мікрорайону Масани, встановлення 125 дитячих майданчиків, збільшення фінансування медзакладів Чернігова до 250 млн. грн. на рік.

06 10 Stattia 4

Оскільки згадані політичні сили та кандидати у депутати від них є офіційними учасниками виборчого процесу, можна говорити про випадки недобросовісної агітації, що мають ознаки непрямого підкупу виборців. 

Нагадаємо, частина 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», де зазначається, що забороняється проводити передвиборну агітацію, яка супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

ОПОРА також наголошує, що частиною 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» передбачено «здійснення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється».

За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.